Jelentős állami forrást kap az Alföldvíz Zrt.

2020. december 28. 17:16 | Vincze Attila

Mintegy 602 millió forinttal támogatja az állam idén az Alföldvíz Zrt.-t. A kormányzati döntés még a december 24-ei Magyar Közlönyben jelent meg. A támogatás a cég költségvetési helyzetének rendezésén túl a dolgozók bérének emelésére is lehetőséget biztosít.

A víziközmű cég hétfői sajtótájékoztatóján ismertette az állami támogatásról szóló részleteket.  Az Alföldvíz Zrt. a számára megítélt több mint 602 millió forintból a vállalat veszteségeinek rendezése mellett, októberig visszamenőleg 12 százalékos béremelést hajt végre. Erre idén összesen 165 millió forintot fordítanak majd.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a támogatás részletein túl arról tájékoztatott, hogy január elsejétől megváltozik a víziközmű szolgáltatók adózási rendszere. 2013 óta ugyanis egy olyan adózási rendszer érvényesült, ami a szolgáltatókat a vízvezeték hossza alapján adóztatta, ami a képviselő szerint egy igazságtalan helyzetet eredményezett.

– Több mint húsz képviselőtársammal együtt nyújtottunk be egy módosító javaslatot novemberben azért, hogy egy igazságosabb adózási rendszer érvényesüljön. Ez éves szinten 520 millió forinttal kisebb adóterhet jelent majd az Alföldvíz Zrt. számára – mondta Herczeg Tamás.

Nagy László, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalat központja a továbbiakban is Békéscsabán marad. A kormányzati döntések értelmében több mint egymilliárd forint plusz forráshoz jut a cég, amiből az érintett önkormányzatok is profitálnak.

– Természetesen a társaságnak nagyon fontos partnerei az önkormányzatok, hiszen ők is meghatározott közműfejlesztési feladatokat látnak el. Szeretnénk az önkormányzatok irányába is teljesíteni azokat a kötelezettségeket, amelyeket idáig csak nehézségek árán tudott megtenni a társaság – emelte ki a vállalat vezárigazgatója.

A kormányzati plusz forrásból béremelésre is futja. Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára köszönetet mondott Herczeg Tamás országgyűlési képviselőnek az Alföldvíz, a cég munkavállalói és a teljes ágazat érdekében végzett munkájáért. Hozzátette, hogy augusztusban találkoztak először és az elmúlt néhány hónapban nagyon fontos eredményeket hozott a közös munka.

Az érdekképviseleti vezető szerint jelenleg meglehetősen alacsony a bérszínvonal a cégnél, így a bérek azonnali rendezése nélkül már a szolgáltatás biztonsága forgott volna kockán.

– Ez a béremelés talán arra is jó, hogy megtorpantsa az elvándorlást. Bízunk a jövőben, mert ez a bérmegállapodás csak az idei évre vonatkozik. 2021-ben újra tárgyalóasztalhoz ülünk – fogalmazott Miskéri László.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a cég jövőre a szolgáltatási területén folyamatos fejlesztéseket és korszerűsítéseket végez, míg hosszú távú stratégiájának részeként több zöld technológiát is bevezet majd, különösen a szennyvíztisztítás területén.

További programok »

FEL