Ha nem figyelünk a vízóraakna szigetelésére, költséges meglepetés érhet

2024. január 1. 19:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Év elejére megérkeznek az éjszakai mínuszok, ilyenkorra már a szakemberek szerint érdemes túl lenni a vízóraaknák és vezetékek téliesítésén. A víziközmű szolgáltató tapasztalatai szerint ugyanis az első fagyos, száraz és szeles napok okoznak általában a legtöbb esetben vízóra elfagyást, amelynek költségeit minden esetben a fogyasztóknak kell megtéríteniük.

Az elmúlt években 2017 januárjában voltak a legkeményebb fagyok Békés vármegyében, akkor néhány napig még napközben sem kúszott -15 fok fölé a hőmérő higanyszála. Hét évvel ezelőtt azokban a napokban csak Békéscsabán és környékén több mint 300 vízóra fagyott el.

Bár az elmúlt években nem volt hosszú ideig tartósan nulla Celsius fok alatti a hőmérséklet, mégis számos esetben kellett a víziközmű szolgáltató szakembereinek elfagyott vízórát cserélni. A fogyasztott víz hiteles és pontos mérésére alkalmas vízóra sajátossága, hogy a szerkezet belseje van tele vízzel. Amikor a víz jéggé fagy, akkor tágul, és ez teszi tönkre a szerkezetet. Fátyolosan szilánkokká töri a több mint egy centiméter vastag üveget, és az órában található turbinát és a fogaskerekeket is használhatatlanná teszi – mondta el az Alföldvíz Zrt műszaki igazgatója. Fazekas Zoltán hozzátette: ettől kezdve az óra alkalmatlan a hiteles mérésre, ezen felül a törött szerkezetből elkezd szivárogni a víz, miután megszűnik a fagy. A fogyasztók sok esetben későn, csak az olvadást követően veszik észre, hogy probléma van.

– Jellemző, hogy a vízmérő aknából ömlik kifelé a víz. Ilyenkor mindenkinek azt javasoljuk, hogy az ingyenesen hívható zöld számunkat tárcsázza. Természetesen ilyenkor a munkatársaim kimennek a helyszínre, és ott a fagyott mérővel kapcsolatosan elvégzik a szükséges feladatokat. Kicserélik a fagyott mérőt és segítenek abban is a felhasználóknak, hogy mit kell tenniük annak érdekében hogy az a probléma ne álljon ismételten elő – tájékoztatott Fazekas Zoltán. Hozzátette: azokban az években van nagy probléma, amikor száraz, szeles időjárási körülmények között érkeznek a mínuszok, mert ilyenkor a hó sem tudja az aknákat szigetelni. Érdemes már novemberben téliesíteni a vízhálózatot, de ha valaki nem tette meg, minél hamarabb pótolja, ugyanis a fogyasztó költsége a fagyott vízóra cseréje és az elfolyt víz is.

– Nagyon komoly károkat tud okozni a fagy. Például egy egy centiméteres repedésen akár naponta három-négy köbméter víz is elszivároghat, ami havi szinten akár 1000 köbméter is lehet. Ez pedig elég jelentős kiadás lehet a családoknak, ami odafigyeléssel, felkészüléssel megelőzhető – emelte ki Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa.

Az időszakosan lakott ingatlanokat, nyaralókat célszerű teljesen vízteleníteni még az őszi időszakban. A kertesházaknál a vízmérő aknákat kell szigetelni, elsősorban az aknafedelet. A szakemberek szerint, ha bármely ingatlannál fűtetlen pincében vagy lépcsőházban van a vízvezeték, akkor azt a vezetéket is érdemes leszigetelni. Ezen felül a hideg beköszöntével két-háromhetente zárjuk el a lakásban az összes csapot és nézzük meg, hogy forog-e a vízóra. Ha egy picit is forog, érdemes azonnal utánajárni, hogy hol lehet a probléma és szakembert hívni, hogy megelőzzük a nagyobb költségeket.

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL