Előzze meg a vízóra elfagyását

2023. január 6. 17:18 | Hidvégi Dávid

A tartós hideg egyik visszatérő problémája a vízmérők és vízvezetékek elfagyása. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy télen jelentkezhetnek problémák, ha nem tettük meg minden szükséges óvintézkedést.

A vízmérők téliesítéséről a felhasználóknak kell gondoskodniuk, ami az aknák megfelelő hőszigetélését jelenti. A nem használt ingatlanoknál érdemes leereszteni a rendszert és elzárni a vízórát. Ezt azért fontos megtenni, mert egy esetleges kár a javítási munkákkal együtt komoly kiadást is jelenthet.

– Az ingatlanokban jelentős károkat tud okozni egy-egy fagyásból eredő csőtörés. Nekünk, mint víziközmű szolgáltatónak visszatérő probléma a vízmérő eszközök elfagyása. Ez kifejezetten gyakran jelentkezik a pincékben, aknákban, vagyis azokon a helyeken, ahol a fagytól kevésbé van védve a vízmérő – fogalmazott Fazekas Zoltán, Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatója.

Az elmúlt években nem voltak olyan fagyok, amelyek nagymértékű vízóra-elfagyást okoztak volna. Legutóbb 2017-ben fordult elő olyan nagy hideg, amely miatt 4000 mérő fagyott el.

– Az igazán veszélyes időszak az, amikor száraz hideg idő van, és mindez széllel párosul. Ilyenkor a nem jól szigetelt aknáknál bemegy a szél és elfagyasztja a vízmérőt. Erre különösen felhívjuk a felhasználóink figyelmét – mondta Diós Zsolt, Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa.

Egy vízóra nyolc évig tekinthető hitelesnek. Felmerülő hiba esetén telefonon értesíteni kell a szolgáltatót arról, hogy hárítsa el a problémát.

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL