Előzze meg a vízóra elfagyását

2023. január 6. 17:18 | Hidvégi Dávid

A tartós hideg egyik visszatérő problémája a vízmérők és vízvezetékek elfagyása. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy télen jelentkezhetnek problémák, ha nem tettük meg minden szükséges óvintézkedést.

A vízmérők téliesítéséről a felhasználóknak kell gondoskodniuk, ami az aknák megfelelő hőszigetélését jelenti. A nem használt ingatlanoknál érdemes leereszteni a rendszert és elzárni a vízórát. Ezt azért fontos megtenni, mert egy esetleges kár a javítási munkákkal együtt komoly kiadást is jelenthet.

– Az ingatlanokban jelentős károkat tud okozni egy-egy fagyásból eredő csőtörés. Nekünk, mint víziközmű szolgáltatónak visszatérő probléma a vízmérő eszközök elfagyása. Ez kifejezetten gyakran jelentkezik a pincékben, aknákban, vagyis azokon a helyeken, ahol a fagytól kevésbé van védve a vízmérő – fogalmazott Fazekas Zoltán, Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatója.

Az elmúlt években nem voltak olyan fagyok, amelyek nagymértékű vízóra-elfagyást okoztak volna. Legutóbb 2017-ben fordult elő olyan nagy hideg, amely miatt 4000 mérő fagyott el.

– Az igazán veszélyes időszak az, amikor száraz hideg idő van, és mindez széllel párosul. Ilyenkor a nem jól szigetelt aknáknál bemegy a szél és elfagyasztja a vízmérőt. Erre különösen felhívjuk a felhasználóink figyelmét – mondta Diós Zsolt, Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa.

Egy vízóra nyolc évig tekinthető hitelesnek. Felmerülő hiba esetén telefonon értesíteni kell a szolgáltatót arról, hogy hárítsa el a problémát.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL