Előzze meg a vízóra elfagyását – szigetelje aknáját még a tartós hideg előtt

2021. január 13. 16:47 | Papp Ádám Sándor

A téli időszak egyik visszatérő problémája a vízmérők és vízvezetékek elfagyása. Az Alföldvíz Zrt. szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a hétvégi fagy előtt érdemes megtenni azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a fagyás, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező problémákat.

Négy évvel ezelőttm januárban rengeteg vízóra fagyott el a hideg időjárás és az intenzív szél miatt. 2017 elején két hét alatt mintegy 4000 vízmérőt kellett kicserélnie az Alföldvíz Zrt. munkatársainak.

– Az Alföldvíz Zrt., mint felelős szolgáltató minden évben felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy készüljünk fel a hideg beállta előtt: fagytalanítsunk, engedjük ki a vizet a vezetékekből. A figyelmeztetések ellenére több száz ilyen eset történik minden évben, de ami igazán kiugró volt, az 2017 januárjában történt, akkor 4000 vízmérő fagyott el néhány nap leforgása alatt – fogalmazott Diós Zsolt szóvivő.

A hét közepén még nem lesz tartósan hideg, de szombaton és vasárnap napközben -5 ℃ is lehet, éjjel pedig -10 ℃-t is mutathatnak a hőmérők. A szakemberek ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy az extrém időjárás miatt keletkező károk megelőzhetőek.

– Nem is a nagy hideggel lesz elsősorban a probléma, hanem a vele társuló erős, viharos széllel, hiszen az okozza a legnagyobb gondokat. Ha a vízóra aknákból a talajhő kikerül, akkor elfagynak a vízmérők. A talajhőt kell valamilyen formában bent tartani a vízóra aknában: lefedni szigetelő anyagokkal vagy bármilyen más olyan dologgal, ami a talajhőt bent tartja az aknában – emelte ki Lantos Zsolt szervízüzem-vezető.

A szakemberek felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy a kiömlött víz mennyisége a fogyasztót terheli, ami a javítási munkákkal együtt komoly kiadást is jelenthet. Hozzátették: felmerülő hiba esetén értesítsék telefonon az Alföldvíz Zrt. munkatársait.

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL