A nyaralók, üdülők ellenőrzésére hívják fel a figyelmet

2020. augusztus 21. 13:17 | Papp Ádám Sándor

A téli időszak egyik visszatérő problémája a vízmérők és vízvezetékek elfagyása. Az Alföldvíz Zrt. szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a költséges káresemények akár már a nyári időszakban elkerülhetőek, főként a nyaralók és az üdülők esetén.

A tartósan fagyos időszak előtt érdemes megtenni azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel mindenki elkerülheti a fagyás, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező problémákat. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízóra elfagyása és a vízelfolyás már a nyári időszakban elvégezhető az üdülőkben és a nyaralókban. Az Alföldvíz Zrt. szervízüzem-vezetője kiemelte: a károk megelőzhetőek az akna megfelelő szigetelésével, illetve az ingatlanban lévő vezetékek víztelenítésével.

– Az ingatlanban lévő összes vízcsapot ki kell nyitni a víztelenítés során, ahogy a fagycsapokat is, majd a vízóra aknában lévő golyóscsapot el kell zárni. Nagyon fontos, hogy a számlálószerkezeten lévő, kis csillagkereket nézzük és figyeljük, hogy valóban nem forog-e, amikor a fagycsapokat elzártuk, hiszen ezek elzárásakor félállásban maradhat a mutató – ecsetelte Lantos Zsolt.

 

Fotó: Ujházi György / behir.hu

Fotó: Ujházi György / behir.hu

 

A szakemberek elmondták, hogy amennyiben nem történik meg a víztelenítés, a kiömlött víz mennyisége a fogyasztót terheli, ami a javítási munkákkal együtt komoly kiadást is jelenthet.

– Komoly károkat tud okozni mind az ingatlanban, mind pedig az ingóságokban, hiszen ha belegondolunk abba, hogy egy 5 milliméteres repedés egy csövön havonta akár 1000 liter vizet is el tud folyatni. Ha ez épp az ingatlanban történik, akkor ott komoly károk keletkezhetnek, amely akár több százezer, illetve akár millió forintos kárt okozhat – fogalmazott Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szóvivője.

A szakemberek szerint a víztelenítést, illetve a fagyás megelőzését szolgáló felkészülést érdemes az utolsó, nyaralóban töltött napon elvégezni.

FEL