Így védheti ön is a vízóráját

2019. december 28. 11:34 | Papp Ádám Sándor

A téli időszak egyik visszatérő problémája a vízmérők és vízvezetékek elfagyása. Az Alföldvíz Zrt. szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a tartósan fagyos időszak előtt érdemes megtenni azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a fagyás illetve a vízelfolyás miatt jelentkező problémákat.

Három évvel ezelőtt, januárban rengeteg vízóra fagyott el a hideg időjárás és az intenzív szél miatt. 2017 elején két hét alatt mintegy 4000 vízmérőt kellett kicserélnie az Alföldvíz Zrt. munkatársainak. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az extrém időjárás miatt keletkező károk megelőzhetőek az akna megfelelő szigetelésével.

– Ez a szigetelés bármilyen olyan anyag lehet, ami jól zárja a nyílásokat, tehát fölé lehet tenni akár egy szalmazsákot, rongyot, fóliát is. A legegyszerűbb az, hogyha magát a fedlapot felemelve alátesznek egy szigetelőanyagot, és visszateszik a fedlapot. Bármilyen olyan anyag megfelel, ami meg tudja akadályozni, hogy a szél befújjon az aknába – fogalmazott Kis Albert Zoltán, az Alföldvíz Zrt. divízióvezetője. 

Az elfagyott vízóra miatt elakadhat az ingatlan vízellátása, kiolvadáskor viszont a szabadba ereszthet a vezeték.

– Az ember azt veszi észre, hogy csökken a víznyomás a rendszeren, nem folyik olyan intenzíven, vagy pedig egyáltalán nem folyik a víz. Ilyenkor érdemes megnézni az aknát, hogy esetleg történt-e a mérőórával valami. Forognak-e egyáltalán a mérőórán lévő kis fogaskeresek, számlálókerekek. Mert ha nem akkor, nagy valószínűséggel elfagyott a mérő – hangsúlyozta Lantos Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szervizüzem vezetője.

A kiömlött víz mennyisége a fogyasztót terheli, ami a javítási munkákkal együtt komoly kiadást is jelenthet. A meghibásodott vízóra cseréje önmagában tizenötezer forintba kerül. A hiba bejelentésére ingyenesen hívható a 06-80-922-333-as telefonszám.

 

FEL