A hidegben elfagyhat a vízmérő, a vízvezeték – tegyük meg az óvintézkedéseket

2019. január 4. 07:48 | Kovács Andrea

A téli időszak egyik visszatérő problémája a vízmérők és a fűtetlen helyiségekben lévő vízvezetékek elfagyása. Az Alföldvíz Zrt. szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy tartósan fagyos időszak következeik, ezért érdemes megtenni azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a fagyás illetve a vízelfolyás miatt jelentkező problémákat.

 

 

Azoknál az ingatlanoknál ahol nem laknak, mindenféleképpen vízteleníteni kell az egész rendszert, és az épületet is ha nincs fűtve. A lakott ingatlanoknál a kerti csapok víztelenítő fagycsapjának elzárása nagyon fontos.

A fagytalanítások elvégzését követően mindig győződjünk meg arról, hogy a csapot teljesen „ütközésig” elzártuk-e, mivel a víz a víztelenítő nyíláson keresztül elfolyhat.  Az elzárást és a rendszer víztelenítését követően fontos ellenőrizni a vízmérőn található mutatók és csillagkerék mozdulatlanságát – hívja fel a a figyelmet az Alföldvíz Zrt. üzemvezetője. Lantos Zsolt hozzátette: a vízmérő aknánál az jelenti a gondot, hogy hiába van mélyen a vezeték, nincs fölötte talaj, ezért fagyhat el a vízmérő megfelelő szigetelés nélkül. Fontos a tél folyamán többször ellenőrizni nincs-e víz az aknában és a fedele is jól le van-e zárva.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Diós Zsolt kommunikációs vezető elmondta: utoljára 2017. januárjában jelentett tömeges problémát a vízmérők lefagyása. Ekkor a munkatársainak 2 hét alatt mintegy 4000 vízmérőt kellett kicserélniük elfagyás miatt. Hangsúlyozta: a vízmérők cseréjével kapcsolatos mindenféle költség a fogyasztót terheli. Emellett az elfagyott csövek is komoly kárt tudnak okozni, és az elfolyt víz árát is meg kell fizetni. Ezért is fontos, hogy védjük a hidegtől a vízhálózatot. Ha mégis vízkimaradást vagy vízelfolyást tapasztalunk hívjuk az Alföldvíz Zrt.  06-80/922-333-as hibabejelentő számát.

 

További programok »

FEL