A gasztronómiai magazin következő epizódjában több mindent megtudhatunk a méhek munkájáról, a méz előállításáról. Szlávikné Orvos Mária méhész a méhésztelepen és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara konyhájában ad tájékoztatást a méz hasznos tulajdonságairól.
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács ajánlásával egy mézzel fényezett grillezett jércemellet készítünk el a konyhában.
A mézben 19 aminosav, 33 ásványi anyag, 11 vitamin, enzimek, szőlő- és gyümölcscukor van. A nyomelemek közül tartalmaz kalciumot, foszfort, magnéziumot, klórt, nátriumot, ként, jódot, vasat, kobaltot, rezet, cinket, kadmiumot, mangánt és aluminíumot. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne. A benne levő glukóz szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely szabadon csak a mézben található meg a gyümölcsökön kívül. A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. A benne lévő hormonok óvják a vesét és a májat, de kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van.