Folytatódik a Békés Megyei Könyvtár korszerűsítése

2021. január 8. 17:25 | D. Nagy Bence

Jelentős támogatással indult el 2020-ban a Békés Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése. A külső és belső munkálatok 2021-ben új lendülettel folytatódnak.

Közel 500 millió forintos pályázati (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) és önkormányzati hátterű forrásból újul meg a nemrég Könyvtári Minség Díjat elnyerő Békés Megyei Könyvtár épülete. A munkálatok még 2020 márciusában kezdődtek el, több projekt pedig jelenleg is folyamatban van.

– Az energetikai felújításban a fűtési rendszer korszerűsödik, már most is tapasztalhatóan melegebb van az épületben. Ezekkel a munkálatokkal kevesebb energiafelhasználás árán teremthetünk kedvezőbb körülményeket – összegezte Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. Mint mondta, a fűtési rendszer két funkciós, így a melegebb időszakban hűtésre is alkalmazható.

Az energetikai korszerűsítési munkákhoz kapcsolódik a 2020 szeptemberében befejezett 50 kilowattos napelemes rendszer telepítése, amely 190 darab tábla elhelyezésével járt közel 400 négyzetméteres felületen. A belső felújítás mellett az épületkülsőn is munka folyik.

– 2020 őszén kezdődtek el a homlokzat-hőszigetelési munkák, az épület tizenhat centiméter vastagságú szigetelést kap – ismertette Csóti Tibor, a Galéria Invest Kft. projektvezetője. Hozzátette, hogy a homlokzat végső felületképzését adó klinkerlap burkolat kiválasztásáról az építészeti-műszaki tervtanács bevonásával döntöttek, hogy az épület megőrizhesse az Ybl-díjas tervezők által megálmodott külsejét. 

A könyvtár jelenleg zárva tart, de a koronavírus-járvány és a felújítási munkálatok ellenére online továbbra is lehet könyveket kölcsönözni.

FEL