Folyamatosan csökken a fertőzöttek száma, de továbbra is védekezni kell!

2021. január 27. 13:03 | Csiffáry Zsuzsanna

A kormány szerdai ülésén tárgyal a járvány elleni korlátozó intézkedésekről – erősítették meg az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt kérte a lakosságtól, hogy tartsanak ki a korlátozó intézkedések betartása mellett. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arra kért mindenkit, ha bármilyen gyanú merül fel fertőzöttségét illetően, forduljon háziorvosához.

Schanda Tamás államtitkára felhívta a figyelmet az egyetemi hallgatók részvételére a koronavírus elleni védekezésben. Eddig mintegy 5200-an dolgoztak, illetve dolgoznak önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon. Jellemzően orvostudományi és egészségügyi hallgatók vettek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Az országos szűrésben a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók, később pedig a szociális szférában tevékenykedők is bővítették a sort. Bár csökkent a fertőzöttségi ráta, az államtitkár arra kér mindenkit, hogy ne vegyék figyelembe a Covidról szóló álhíreket, illetve tartsák be a szabályokat a védekezés jegyében.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy egyelőre még lassan, kevés mennyiségben érkezik a vakcina. A tisztifőorvos arra kéri a szociális szférában dolgozókat, hogy oltakozzanak. Hangsúlyozta az allergiás reakció és a koronavírus fertőzés tüneteinek hasonlóságát is.

– Az allergia és a koronavírus tünetei sokszor hasonlóak lehetnek, de a koronavírus-fertőzés egy egészen más tünetegyüttest is produkálhat. Jellemző a láz, a szárazköhögés, fáradtság, izomfájdalom, olykor légszomj. Amennyiben bármilyen kétség merül fel valakiben, hogy a torokfájását vagy a fájdalmait koronavírus okozhatja, akkor feltétlenül, a már jól ismert módon jelentkezzen háziorvosánál - fogalmazott Müller Cecília. 

További programok »

FEL