Fokozott ellenőrzések a sertéságazatban

Magyarországot nem fenyegeti az Ukrajnában problémákat okozó afrikai sertéspestis, ennek ellenére az országos hatóságok fokozott ellenőrzéseket rendeltek el. A vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor azért fontos, hogy hazánkban ne is jelenhessen meg, mert komoly gazdasági károkat okozhat a sertéságazatban.

Az állategészségügyi előírások betartása különösen fontos, mivel a szomszédos országokban – elsősorban Ukrajnában fertőzi a sertésállományt az afrikai sertéspestis.

– Ha valamilyen jelet látunk, ami esetleg a szokásostól eltérő, azt mindenképpen figyeljük. Ellenőrizzük, hogy esetleg nincs-e belőle különösebb probléma. Úgy érzem, nincs okunk még egyelőre semmilyen aggodalomra, mert az állategészségügyi hatóságokkal megfelelő a kapcsolatunk. Állatorvosi felügyelet mellett működik a telep, és minden biztonsági előírást betartunk az állataink és a gazdaságunk érdekében – emelte ki Viczián János családi gazdálkodó.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de a szakemberek szerint a vírus terjedése és esetleges magyarországi megjelenése negatív irányba befolyásolná a gazdaságot. A hatóságok fokozottan figyelnek a biztonsági előírásokra annak érdekében, hogy elkerülje hazai disznó tartó telepeket a járvány.

– Egyéb körülmények között is tilos, de most még fontosabb, hogy betartsák a konyhamoslék etetésének tilalmát, továbbá a mezőgazdasági haszonállatokat a nemzetközi áruforgalomból származó élelmiszer-hulladékkal is tilos etetni. Fokozni kell az érintett határszakaszokon a belépők személyi poggyászának ellenőrzését, amely a sertés eredetű élelmiszer, illetve élelmiszer-alapanyagot tartalmazó élelmiszereknek az elkobzásával jár – hangsúlyozta többek között dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály főosztályvezetője.

Elsősorban a vaddisznóállomány terjesztheti a fertőzést, ezért a vadászok kötelesek vizsgálatra vinni minden elejtett vaddisznót. A hatóságok Békés megyében is szerveztek az afrikai sertéspestissel, és annak felismerésével kapcsolatos képzéseket az állattartók és állatorvosok számára. Emellett az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály kidolgozott egy ügyeleti rendszert is, amelynek a telefonszámát a nap 24 órájában bármikor hívhatják a társhatóságok vagy a gazdálkodók, ha problémát észlelnek.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,