Közel a határhoz az afrikai sertéspestis

Ismét Romániában pusztít az afrikai sertéspestis, de a magyar és ukrán országhatártól néhány kilométerre is azonosították a vírust egy háztáji gazdaságban. Emiatt a Magyar Állategészségügyi Szolgálat a szomszédos településeken is kijelölt egy-egy megfigyelési zónát három kilométeres körzetben. Hazánkban még nem ütötte fel a fejét a betegség, de kiemelt járványügyi készenlétet rendeltek el a hatóság szakemberei.

Az egyik gerendási családi vállalkozás 15 éve foglalkozik tenyésztéssel és sertéshizlalással. A tulajdonos azt mondja, aggódik a sertéspestis terjedése miatt, de mindent megtesznek a telep védelme érdekében. Annak érdekében, hogy a telepre semmilyen vírus ne kerüljön, már belépéskor megkezdődik a védekezés. Lábzsákot, köpenyt kell vennie a látogatónak, emellett kezet és lábat kell fertőtleníteni. Ezenkívül a helyiségeket is folyamatosan fertőtlenítik és az állatok immunrendszerét is erősítik, vitamin komplexumokkal.

Az itt dolgozók figyelnek a telep zártságára, de állatorvos is folyamatosan ellenőrzi az állatok állapotát.

– Nagyon fontosnak tarjuk a megelőzést, a prevenciót. Fontos, hogy jó kondícióban legyenek az állatok, az, hogy az immunrendszerük megfelelőképpen működjön. Erre különböző vitaminkészítményeket és antibiotikum-készítményeket használunk, akár takarmányba vagy ivóvízbe keverve – emelte ki Viczián János, a Viczián Farm tulajdonosa.

A vírusos betegség magas lázzal, emésztő- és légzőszervi tünetekkel jár. Az az állat, amelyik elkapja a fertőzést, hamar elhullik – hangsúlyozta a stábunk által megkérdezett állatorvos. Emiatt a hatóság az összes járványügyi eszközt mozgósította. A járványügyi készenlét 24 órában elérhető, szükség esetén a szakemberek azonnal be tudnak avatkozni.

– A járvány leküzdéséhez szükséges egyéb eszközöket, anyagokat számba vettük. Ezek működőképességét heti szinten ellenőrizzük. A beosztott kollégák reagálóképességét is teszteljük folyamatosan, így bizonyosodunk meg arról, hogy ők is készen állnak az azonnali beavatkozásokra, a nap bármely szakában – fogalmazott dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc -biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője.

A szakember szerint a kis létszámban sertést tartók esetében a legfontosabb az, hogy megbízható helyről, pontos dokumentációval ellátott, jelölt állatokat vásároljanak.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,