Fogvatartottak tettek targoncavezetői vizsgát

2017. szeptember 19. 14:53 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A targoncavezetői tanfolyam része annak a folyamatnak, amellyel az elítélteket visszavezetik a többségi társadalomba. A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet néhány hónapja kötött gazdasági együttműködést a békéscsabai konzervgyárral. A helyi feldolgozó üzem szezonális munkaerőhiányát is csökkentheti a fogvatartottak alkalmazása.

Targoncavezetői vizsgát tettek többen a gyulai büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai közül a békéscsabai konzervgyárban pénteken. A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet nem csupán a rabok foglalkoztatásával, hanem a különböző képzések biztosításával is igyekszik az elítélteket szabadulásuk után visszavezetni a társadalomba.

– Itt dolgozik az a szakember, aki minket tanított, és kérdezte, hogy a későbbiekben van-e kedve valakinek itt maradni. Ha minden jól megy én reintegrációs őrizettel szabadulok, és ha más nem, én biztosan gondolkozom azon, hogy itt dolgoznék tovább - mondta el Bozó Zoltán. Hozzátette: hallotta, hogy keresett szakemberek a targoncavezetők, ezért használta ki azt a lehetőséget, hogy elvégezze a tanfolyamot.

A gyulai intézet parancsnoka szerint jó tapasztalataik vannak a rabok börtönön kívüli foglalkoztatásával kapcsolatosan.

– Három olyan hely is van, ahol a fogvatartottak úgy kezdték meg külső területen a munkájukat, hogy még a büntetés-végrehajtás hatálya alá tartoztak, és a börtönből jártak dolgozni. Szabadulásukat követően pedig több fogvatartott ott kapott munkát, ahová a börtönből kijárt és dolgozott - hangsúlyozta Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Néhány hónapja működik együtt a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a helyi csemegekukorica feldolgozó üzem – mondta el Méhész András. Hozzátette: a konzervgyár szezonálisan küzd munkaerőhiánnyal, ezt a problémát szeretnék megoldani ezzel a gazdasági kapcsolattal.

–Békésen épül majd egy nagylétszámú börtön. Tudtuk, hogy a gyulai intézmény kisebb, tehát korlátozott a létszám. Nekünk több embert kell alkalmaznunk szezonálisan, tehát nem titkoltan az a célunk, hogyha megépül a békési börtön, akkor létszámot bővíthetünk a gyárban - emelte ki Méhész András, a Bonduelle Central Europe Kft. békéscsabai üzemigazgatója.

2018 nyaráig nyolc új, az európai normáknak megfelelő, korszerű börtön épül Magyarországon, ami a szakemberek szerint a magyar büntetés-végrehajtás évtizedes problémáját, a túltelítettséget oldja majd meg.

 

 

 

 

További programok »

FEL