Hafenscher Csaba Zoltán: Fontos a fogvatartottak foglalkoztatása

2017. október 26. 13:46 | behir.hu

Targoncavezetői vizsgát tettek fogvatartottak Békéscsabán. A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet néhány hónapja kötött gazdasági együttműködést a helyi konzervgyárral. Az üzem a szezonális munkaerőhiányát igyekszik pótolni a fogvatartottak alkalmazásával. A 7.Tv Aktuális című műsorában a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredessel beszélgetett erről Zsíros András műsorvezető.

 

– Mennyire számít bevett gyakorlatnak, hogy a börtön falain kívül alkalmaznak fogvatartottakat?

 

– Véleményem szerint jó néhány éve ez országos gyakorlat. A munkáltatás, a fogvatartottak foglalkoztatása jogszabályilag is meghatározott követelmény. Ennek két módon lehet eleget tenni. Egyrészről bent, a büntetés-végrehajtási intézet falain belül lehet olyan munkacsarnokokat kialakítani, ahová külső megrendelés alapján történő munkavégzés folyik fogvatartotti munkaerő biztosításával. Másik lehetőség pedig az, hogy maguk a fogvatartottak mennek ki külső területre, és ott végeznek munkát. A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet építészeti adottságai, illetve a méretei azt nem teszik lehetővé, hogy ilyen belső munkacsarnokokban történhessen a munkáltatás. Így a mi lehetőségeink a külső területekre korlátozódnak. Ezt viszont lehetőségeinkhez mérten a legnagyobb mértékben igyekszünk kihasználni.

 

– Sok munkához szaktudás kell. Nemrégiben targoncavezetői vizsgát tettek a fogvatartottak. Mekkora előkészületeket igényelt ez a gazdasági együttműködés?

 

– Szerintem fontos is elmondani, hogy a büntetés-végrehajtás „vendégszeretetét” élvező személyek külső foglalkoztatása semmilyen módon nem célozza azt, hogy civilektől vegyünk el munkát. Az érdekesség pedig abban rejlik, hogy a Bonduelle gyárat nem is mi kerestük meg, hanem a gyár igazgatóura, Méhész igazgató úr kereste fel az intézetet azzal, hogy munkaerőhiánnyal küzd a gyár, és ezt a munkaerőhiányt fogvatartotti foglalkoztatással valamilyen módon tudjuk-e orvosolni. Szerintem ez már egy nagyon pozitív erőlelépés, hogy olyan információk kerülnek Békés megyében a munkáltatók birtokába, tudtára, hogy a fogvatartotti munkaerő lehetőségével is működtethető a termelés. Ennek a megkeresésnek nem állunk útjába, nagyon szívesen vettük. Azonnal megkezdtük azokat az előzetes tevékenységeket, amelyeket a külső munkáltatás megkövetel, mint például az adott munkaterület biztonsági, egészségügyi fölmérése. Miután ezek az információink megvoltak, akkor egy újabb egyeztetéssel a kimenő fogvatartotti létszámot is sikerült egyeztetnünk. Így május hónapban annyira előrehaladottá váltak ezek a tárgyalások, hogy nem sokkal utána az első fogvatartotti csoport, egy zárt területen, hét fővel megkezdte a munkáját. A targoncavezetés az közben jött, szintén a gyár megkeresésére. Ott is munkaerőhiány lépett fel. A kérdés az volt, hogy fogvatartottak közül van-e lehetőség arra, hogy többen letegyék a gyár által indított targoncavezetői szakképzést. Mi minden ilyen megkeresésnek örülünk, hiszen a szabadulást követően minél több lehetősége van valakinek végzettség, képzettség alapján elhelyezkedni, annál nagyobb eséllyel fogja tudni ezen szándékait megvalósítani. Kiválasztottunk öt olyan személyt, akit alkalmasnak találtunk több szempontból arra, hogy ezt a szakképzést letegye, és a gyár szervezésében nem olyan régen mind az öten sikeres vizsgát tettek.

 

 

– Hogy működik a kiválasztás? Említette, hogy nyilván alkalmasnak kell lennie az illetőnek arra, hogy el tudja végezni a képzést. De kell-e másmilyen feltételnek megfelelnie? Tekinthető-e az egyfajta jutalomnak a fogvatartottak esetében, hogy kimehetnek dolgozni a börtön falain kívülre?

 

Jutalomként nem feltétlenül értékelném. A kiválasztási szempontok a külső munkahelyre való kimenetel tekintetében alapvetően biztonsági felmérésen alapulnak. Vannak olyan fogvatartottak, akik nem mehetnek, előzetes letartóztatásban lévő személy eleve nem mehet ki. Valamint, ha a biztonsági kockázatok magasak, illetve olyan az elkövetett bűncselekmény, akkor nem vállaljuk fel azt a kockázatot, hogy kivigyük dolgozni. A biztonsági tényezők azok, amelyeket mérlegelve döntjük el, hogy kik mehetnek ki. Ezt követően pedig még abban is külön mérlegelünk, hogy ki az, aki szerintünk targoncás munkát végezhet, és ki az, aki inkább csak gépsor mellett, betanított munkát. Itt az egyik szempont az, hogy a képzést elvégezte, a másik pedig az, hogy a targoncán ülve azért folyamatosan a gyár területén ide-oda mozog. Itt az őrzést megvalósítani úgy, hogy minden egyes pillanatban szem előtt legyen a fogvatartott, nem biztos, hogy lehet. Tehát még egy olyan aktív szűrő van, hogy semmilyen körülmények között ne következhessen be esemény.

 

– Előfordulhat olyan, hogy a munka során senki nem látja az adott fogvatartottat a munkája miatt?

 

Hogy senki nem látja, az nem, de a felügyelőtől azért lehet több mint öt vagy tíz méterre is. Ez a távolság egy azonnali beavatkozáshoz már valószínű, hogy sok.

 

– Nyilván akkor az előzetes kockázatokat ki kell szűrni egy ilyen válogatásnál.

 

Így van.

 

– Említette, hogy nyilvánvalóan nem más munkavállalóktól veszik el a helyet a fogvatartottak, de természetesen ők is kell, hogy kapjanak valamilyen ellentételezést a munkájukért cserébe. Mi lesz az ő fizetségük, illetve a fizetségüknek a sorsa?

 

Minden dolgozó fogvatartott – ugyanúgy, mint a civil életben bármely dolgozó –  fizetést kap. Ennek a fizetésnek a jogszabályokban meghatározott alapja, hogy nem lehet kevesebb, mint a megelőző év január elsején meghatározott minimálbér 30 százaléka. Tehát ebből számolják az órabért. Ez lehet órabéres elszámolás, lehet teljesítménybéres elszámolás. A mi esetünkben órabéres elszámolás történik. A ledolgozott órák arányában, annak megfelelően a fogvatartottak megkapják a fizetésüket. Ez egy úgynevezett büntetés-végrehajtás által nyilvántartott, vezetett letéti számlára kerül.  

 

– És ők ehhez hozzáférhetnek a börtön falai között?

 

Viszonylag sok szabályzó van. Az egyik legfontosabb talán az, hogy attól függően milyen kategóriába sorolt a fogvatartott, ezeknek a fizetéseknek egy bizonyos hányadát kötelező jelleggel szabadulásra való tartalékolás címén az intézet visszatartja. Ezeket a fizetési részeket, visszatartott részeket szabadulásakor egy összegben kapja meg. Ugyanúgy, mint a civil életben, előfordulhat, hogy egy bent lévő személynek gyermektartási fizetési kötelezettsége van. Erre nézve a bíróság a megfelelő határozatokat az intézett számára megküldi. Tehát ha olyan levonandó kötelezettség van, ami a fogvatartottat terheli, és van fizetése, akkor szintén a jogszabályoknak megfelelő hányadban, arányban ezeket is levonjuk. A fennmaradó összeggel pedig a fogvatartott saját maga gazdálkodhat. Eldöntheti, hogy ezeket a pénzeket hazaküldi, a családjának segít vele, vagy a büntetés-végrehajtási intézetben működő boltban saját céljára különböző termékeket vásárol.

 

– Hamarosan megépül a békési börtön is, ahol hasonló foglalkoztatási rendszerben dolgozhatnak majd a fogvatartottak. Milyen terveik vannak erre nézve? Mik az elképzelések a jövőben a fogvatartottak foglakoztatásával kapcsolatban?

 

A békéscsabai konzervgyárral történő együttműködésnek talán az egyik legnagyobb pozitívuma az, hogy tovább tudunk gondolkodni. Valóban, tervezett módon Békésen épül egy új börtön. Az intézetünk elsődleges feladata az, hogy annak a börtönnek a személyi állományát felvegyük, toborozzunk. Véleményem szerint ez nagyon jó ütemben halad. A másik fontos kérdéskör, hogy a fogvatartottak foglalkoztatása az kötelező. Az új börtönök megépülésénél, a többi börtön túlzsúfoltságának a csökkentése érdekében áthelyezésre kerülnek a fogvatartottak. Vagyis amikor ez megtörténik, már előre kell gondolkodni, hogy az ottani munkáltatásuk, foglakoztatásuk hogyan lesz megoldva. Méhész úrtól is hallottuk, a jelenleginél jóval több fogvatartottat tud a gyár foglalkoztatni. Nem titkolt dolog, hogy vannak még olyan üzemek, ahonnan érkezett már az intézetünk részére megkeresés, hogyha elindul a békési börtön, akkor milyen módon lehet ottani fogvatartottakat akár belső csarnokos, akár külső munkáltatásban foglalkoztatni.

 

– Azt lehet tudni, hogy milyen jellegű cégekről van szó? Milyen területen helyezkedhetnek el a fogvatartottak?

 

Első megközelítésre országosan van egy olyan fő szabály, hogy a börtöntől lehetőleg 30 kilométeren belül legyen, de véleményem ennél jóval szűkebb körben fogunk tudni nagyon sok fogvatartott munkáltatásával kapcsolatosan tárgyalni. Jó eséllyel, ha megtörténik a betelepítés, akkor ez valós munkában is meg fog nyilvánulni.

 

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL