Reintegrációs Café a kinti életért

2017. december 21. 14:12 | behir.hu

Akár több év a börtönben, elzárva a külvilág, a kinti társadalom elől. Ahogy letelik a börtönbüntetés jön a kinti élet, ahol lakást, munkát keres a volt fogvatartott. Hogyan is induljon el valaki, hogyan kapjon munkát, lakást, és hogyan illeszkedjen vissza a társadalomba – erre és sok, még fel sem tett kérdésre ad választ a Reintegrációs Café innovatív fórum.

Zárkák, rácsos ablakok ilyen belülről a gyulai börtön. Napi egy óra séta az udvaron. Az elítéltek itt töltik akár hosszú éveiket az elkövetett bűncselekményekért. A büntetés-végrehajtási intézet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy akinek van szakmája már bent is dolgozzon. Emellett fontosnak tartják, hogy a fogvatartottak szabadulás után minél gördülékenyebben kerüljenek vissza a társadalomba. Ezt a célt hivatott segíteni az az egyedi kezdeményezés, amelynek a gyulai kulturális központ adott otthont.

Az elítéltek ezen a programon azokkal a szakemberekkel találkozhattak, akik segíthetnek, és válaszokat adhatnak a munka, a szakmatanulás és a lakhatás területén felmerülő kérdésekre.

– Egy börtönből szabaduló személy számára az első néhány hónap a legkritikusabb. Hiszen ha nem tud hol lakni, nincs munkája, nem tudja magát eltartani és nincs egy befogadó környezet akkor rendkívül nehéz helyzetben van. Ezen a mostani Reintegrációs Café-n civil munkaadó, állami és civil képzési intézmények, valamint önkormányzati és kormányhivatali szakemberek voltak jelen és három-három témakörben adtak felvilágosítást- nyilatkozta Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

A kezdeti feszengés után gyorsan feloldódtak a programon résztvevők, majd az érintettek és a szakemberek tehették fel kérdéseiket szemtől szemben a témakörök kapcsán.  

– … Így több szálon kezd kapcsolódni a külső világhoz, ahová vissza fog érkezni. Információhoz, kapcsolatokhoz jut, megnyugvást talál, konkrétumokat kap, ez mindenképpen jó … – mondta dr. Molnár Katalin a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense.

Dr. Molnár Katalin azt is hozzátette vannak olyanok is, akik szólnak a társaiknak, hogy jöjjenek, mert itt rengeteg olyan információhoz jutnak, ami nagyon fontos számukra, és amit bent nem kapnak meg.

Az intézet parancsnoka hangsúlyozta: tervezik olyan együttműködési megállapodás megkötését, amely a munkát és a lakhatást is biztosíthatja majd a büntetésüket letöltőknek.

 

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL