Börtön épül Békésen - videóval

2017. augusztus 5. 07:40 | Papp Ádám Sándor

Ötszáz ember elhelyezésére szolgáló börtön épül Békésen. A forrást a kormány biztosítja, az építkezés a közbeszerzési eljárás és a szerződéskötés után kezdődhet meg, augusztus végén vagy szeptember elején. A tervek szerint 250-300 embert alkalmaznának a büntetés-végrehajtási intézetben.

A Belügyminisztérium 2015 elején tette közzé pályázatát, amelyben lehetőséget kínált az önkormányzatoknak arra, hogy térítésmentesen ajánljanak fel területeket börtön építésére. Békés városa is jelentkezett, így ötszáz férőhelyes börtön épülhet a településen. A toborzást a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet végzi a megyében.

– Békés megye vonatkozásában biztos vagyok abban, hogy az újonnan épülő börtön 250 fős állományát különösebb nehézségek nélkül fel fogjuk tudni venni, mire a börtön megépül. A toborzást közel egy éve indítottunk, mára mintegy 960 önéletrajzzal rendelkezünk – emelte ki Hafenscher Csaba Zoltán, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

 

 

Tavaly 78 főt iskoláztatott be az intézet az első turnusba. A 27 hetes képzést Nyíregyházán 44 fő végezte el sikeresen és augusztus elsejétől szolgálatba is állhattak Békés megyében.

– Ami ezzel a létesítménnyel létrejön, nagymértékben segítené a munkanélküliséget. Természetesen nem azonnal számítunk erre, de reményeim szerint nagyrészt Békési dolgozókkal töltik fel a munkahelyeket. Ez egy komoly létesítmény, annak minden szolgáltatási feltételeivel, amely igényeinek egy részét a város, a vállalkozói, illetve a beszállítói tudják kielégíteni – mondta el Izsó Gábor, Békés polgármestere.

A tervek szerint az építkezés, a közbeszerzési eljárás és a szerződéskötés után kezdődhet meg, augusztus végén vagy szeptember elején. A létesítmény Békés külterületén épül meg.

További programok »

FEL