Aktuális: Várhatóan 250 munkatársat foglalkoztat majd a Békésen épülő börtön

2017. augusztus 11. 15:16 | Mikóczy Erika

Ötszáz fő befogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézet fog létesülni Békés városában.

Az intézetben várhatóan 250 embert tudnak majd foglalkoztatni. A szakemberek azt mondják, hogy akár a vállalkozások élénkítésében, a gazdaság fejlesztésében is nagy szerep juthat majd ennek a börtönnek. A 7.Tv stúdiójában Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredessel, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet intézetparancsnokával Horváth Szabolcs műsorvezető beszélgetett.

 

–  Hogy áll most a beruházás, mit lehet tudni a börtönről?

 

Jelenleg a közbeszerzési fázisban van a dolog. Köztudott, hogy országosan mintegy 2500 új bv. dolgozó felvételét kezdtük meg. Ez Békés megye szempontjából, az itteni börtönre nézve 250 fő új munkatársat jelent. Úgy gondolom, hogy az egy évvel ezelőtt indult toborzó tevékenységnek nagyon jók a mutatói, nagyon jók az eredményei. Jelen pillanatban több mint 960 önéletrajzzal rendelkezünk. Illetve már arról is be tudok számolni, hogy az első csoport – amelynek 46 tagját január 1-jétől vettük fel, nyíregyházi 27 hetes képzéssel – most augusztus elsejétől munkába állt.

 

– Hogyan zajlik a toborzás? Milyen kitételeknek kell megfelelniük a leendő munkatársaknak?

 

A toborzó tevékenység legelső lépése az, hogy valamilyen módon megmutassuk magunkat. Itt a médiának is köszönettel tartozunk, hiszen a média nélkül viszonylag nehéz lenne minden területre, pláne a megyébe eljutni. A hirdetésekben meg tudjuk mutatni azt, hogy az általam nagyra becsült, és büszkén viselt egyenruhás bv-s szakma milyen lehetőségeket tud biztosítani az ide felszerelőknek. A jelentkezők első körben egy abszolút objektív szűrőn esnek keresztül. Ez maga a felvételi eljárás. Itt számot kell adni pszichológiai képességekről, fizikai képességekről, foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton kell átesni. Van egy biztonsági vizsgálat is, ami az adott személy előéletét deríti fel: hogy nincs-e benne esetleg olyan momentum, ami miatt nem lehet hivatásos állomány tagja. Ha ezen átesik, akkor a felvételnek önmagában már semmi objektív akadálya nincs. A felvett személynek utána egy úgymond szubjektív szűrő állja útját. Ez pedig egy 27 hetes képzés. Anélkül minden bizonnyal nem sok helyen lehet dolgozni, hogy az adott munkakörökre nézve valami elméleti tudást ne szedjen össze az ember. Ez a 27 hét, azt szolgálja, hogy sikeres vizsgák letétele után meglegyen az alap. A felvett dolgozókat természetes még ezután sem hagyjuk magukra, viszont képesek kell legyenek önálló tevékenység elvégzésére, feladatok végrehajtására.

 

– Itt komoly feladatok várnak majd a dolgozókra mentális és fizikai szempontból is. Mennyire kell úgymond stabilnak lenniük, hogy megfeleljenek az elvárásoknak? Az a szűrő, amint átmennek, ki tudja szűrni, kik azok, akik megfelelnek majd?

 

Úgy gondolom, hogy igen. A pszichológiai vizsgálat nagyon komoly, és egyértelműen képes azt megmutatni, hogy az adott személy erre a munkára alkalmas-e. Én a büntetés-végrehajtási szakmát nagyon szépnek tartom. Nemcsak arról van szó, hogy fogva tartunk olyan személyeket, akiket a társszervek a normák nem megfelelő betartása okán a börtönbe hoznak, hanem az is feladatunk, hogy a bent létük alatt egy olyan, pedagógiai módszerek alkalmazásával végrehajtott törődést, foglalkozást biztosítsunk, ami után, ha kikerül a delikvens, akkor jogkövető magatartással a társadalom hasznos tagjává tud lenni. Az alapképzésben megtanulják a leendő munkatársak, hogy a büntetés-végrehajtási intézeten belül milyen feltételekkel, milyen jogszabályok mentén tartjuk fogva az embereket, és a napi életüket hogyan bonyolítjuk le. A szakosodást illetően a későbbiek az oktatásokban is nagyon komoly eltérések vannak, de ez még nem az alap 27 hetes képzésbe nyilvánul meg.

 

– Hogyan válogatják ki a jövőbeli szakembereket, a büntetés-végrehajtási intézet dolgozóit?

 

– A végzettség alapján első körben. Megnézzük, a jelentkezőnek milyen végzettsége van. Érettségivel mindenkinek kell rendelkeznie. Ezen felül nem mindegy, hogy mondjuk az érettségi mellé valamilyen szakosodása is van-e, hiszen a büntetés-végrehajtási intézetekben például informatikai osztály is van, gazdasági osztály is van, nagyon szerteágazó tevékenységgel, és van büntetés-végrehajtási osztály, biztonsági osztály, egészségügyi osztály. Tehát a végzettségek alapján tudjuk megmondani, hogy valószínűleg melyik osztály lesz az, ahol elkezdheti a pályafutását. Ezt követően pedig a hivatásosokra vonatkozó szolgálati törvény egy nagyon komoly életpályamodellt is magában hordoz. Megadott időszakonként lehetősége van mindenkinek – ha a munka közben továbbfejleszti magát, továbbtanul – egyre magasabb beosztásokba kerülni.

 

– Az intézetben a dolgozók többsége foglalkozik a fogvatartottakkal? Vagy azért ez nem ilyen egyszerű?

 

Nem ilyen egyszerű. Van olyan terület, ahol a dolgozó napi kapcsolatban van a fogvatartottal. Tudnunk kell, hogy munka alapú társadalomban élünk, és nagyon komoly elvárás a társadalom részéről is, hogy fogvatartottak dolgozzanak. Ez év végére 100 százalékos foglalkoztatás megvalósítása a célkitűzés. Itt, Békés megyében egész jó úton haladunk, hogy ezt el is tudjuk érni. Tehát a fogvatartottak dolgoznak. Vannak olyanok, akik bent, az intézet területén belül. De olyan is van, hogy intézeten kívüli munkahelyen történik a munkáltatás. A gazdasági osztály dolgozói közül is van olyan, aki ezt irányítja, illetve felügyeli és természetesen a biztonsági osztályról is. Míg mondjuk a személyügyi osztály leginkább a toborzáshoz kötődik, illetve az ott dolgozók ügyeit intézi. Talán ők azok, akik legkevésbé vannak kapcsolatban a fogvatartottakkal.

 

– Ön azt mondta, hogy ez egy szép szakma, hiszen nagyon sok minden beletartozik. Hogyan lehet elmondani például azt a munkatársaknak, hogy kivel, hogyan kell foglalkozni? Ember és ember között hatalmas különbség van.

 

Ezt átadni nem könnyű. Én a végzettségemet tekintve tanár vagyok, így szereztem abból is tapasztalatot, hogy mit, milyen formában lehet átadni. Azért az elsődleges dolog az, hogy bárkit bármire megtanítani szerintem nem lehet, de ha van benne elhivatottság, hogy szeretné ezt csinálni, akkor lehet segíteni abban, hogy ezt a lehető legjobban tegye. Itt az oktatás az alapokat biztosítja, de nagyon komoly, megkockáztatom nem is rövid idejű tapasztalat szükséges ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudja bárki ezt művelni.

 

–  Ha már dolgoznak, milyen életpályamodellben lehet részük? Önök mit kínálnak, mit kínál a büntetés-végrehajtási intézet a dolgozóknak?

 

Az életpályamodell a beosztásokban való felfelé haladást biztosítja. Első lépésben egy négyéves ciklusról van szó. Hogyha valaki felügyelőként kezd dolgozni, akkor négyéves tapasztalatszerzés után lehetőség van arra, hogy helyi döntés alapján, mondjuk már egy zászlósi, egy segédelőadói kategóriába kerülhessen.

 

– Ez mit jelent anyagilag?

 

Anyagilag van különbség, a tiszthelyettesi állomány viszonylag több részre bontható. De mondjuk 220 ezer forint, és 270 ezer forint – nagyságrendileg azt lehet mondani, hogy ebbe gondolkodhatunk.

 

További programok »

Itthon

FEL