"Fogd a kezem a tűz felett" - Szent Iván napi vigadalom

2022. június 19. 08:41 | Csiffáry Zsuzsanna

Hetedik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Szent Iván Napi Vigalmat. Az érdeklődők a népi kultúra elemeivel találkozhattak szombat délután és este. A legbátrabbak a népzene és a tánc mellett a tűzugrást is kipróbálhatták.

Kora este kezdődött a vigalom Békéscsaba főterén. Kézműves foglalkozások, szövés, fonás és különböző ügyességi játékok várták a kilátogatókat. A legkisebbek sok érdekes, népi jellegű játékot kipróbálhattak, míg másoknak lehetőségük volt régi, népi mesterségeket megismerni, sőt, népművészeti termékeket is vásárolhattak. A szervezők szerint a Szent Iván Éji Vigalom egy összművészeti alkalom, amelyen a népi kultúra szinte valamennyi elemét felvonultatják, mint például a népzene, néptánc, kézművesség és népi játékok. 

Nem maradt el a mesemondás, a régimódi játszóház, valamint a vásári forgatag sem. 

Június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, a nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület mindig 21-e előtt szervezi meg az eseményt. 

Az emberek ilyenkor a sötétséget elűzve és a fényt várva ünnepelnek, és a tűzugrás ezt szimbolizálja. Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes vezetője elmondta, hogy a kézműves és zenés programok mellett a fellépő táncegyüttesek nem produkcióval készültek, hanem interaktív táncra hívták a jelenlévőket. 

 

Szent Iván napi vigadalom

Mlinár Péter vezette az interaktív táncot a tűz körül.

 

– A tűzgyújtás tulajdonképpen a Szent Iván éjhez kapcsolódik. Ez egy szokás: meggyújtják a nagy tüzet, amelyet a szerelmesek átugorhatnak, ezzel örökre egymáshoz kapcsolják egymást – emelte ki a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezője, Kocsis Klára.

Kocsis Klára hozzátette, hogy a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével és a Balassi Közalapítvánnyal karöltve szervezték meg a rendezvényt, immár hetedjére. 

 

Galéria

További programok »

FEL