Fodor József: A kilencvenes évek eleje intenzív időszak volt

2021. március 13. 13:36 | Mikóczy Erika

Békéscsaba városi lapja, a Heti Mérleg 1991. október 2-án jelent meg először. A lap 1999-ig hetilapként, azóta Csabai Mérlegként, kéthetente jut el a csabaiakhoz. A 30 éves jubileum alkalmából az év folyamán 30 ember mond el egy-egy történetet, alkot véleményt az újságról. Most Fodor Józsefet (Fodit), a P1 Media Group tulajdonos-vezérigazgatóját kérdeztük (akivel régi ismeretségünk okán tegeződünk).

– A rendszerváltás után önkormányzati képviselőként, az első kelet-európai kultúrbörze, az Oriens szervezőjeként, szinte az ifiházban élő programszervezőként, majd a Csabai Garabonciás Napok, később pedig a Városházi Esték szervezőjeként is írtunk rólad a Heti és Csabai Mérlegekben. Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?   

– Fiatal felnőttként, a rendszerváltást követően kerültem a képviselő-testületbe, illetve kezdtem dolgozni az ifjúsági házban. Ebben az időszakban hívtuk életre az Orienst olyan produkciókkal, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. 1992-ben pedig már a Csabai Garabonciás Napokat kezdtem szervezni – a kilencvenes évek elején ez így egy nagy levegővétel, egy igen intenzív időszak volt. Az akkori szabad, csabai miliőben rengeteg kreatív dolgot tudtunk elindítani. A kilencvenes évek elején a középiskolás korosztály városi szintű rendezvényei megszűntek. Korábban a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség), majd a DEMISZ (Demokratikus Ifjúsági Szövetség) szervezett különböző programokat a fiataloknak. A rendszerváltás után azonban nem igazán voltak olyan rendezvények, amelyek az ifjúságot összehozták volna. A Csabai Garabonciás Napokkal ezt az űrt igyekezetünk betölteni úgy, hogy ebbe integráltuk a korábbi, városi szintű sport- és művészeti rendezvényeket, mellé pedig szórakoztató programokat tettünk. Új elemként jelent meg a diákpolgármester-választás, ahol lényegében a nagy választások képeződtek le a középiskolások szintjén. Ebben a tanévben a járvány miatt elmaradt a 29. Csabai Garabonciás Napok, de bízom benne, hogy ősszel a szokásos menetrend szerint megtarthatjuk majd. A Városházi Estéket 1996-ban indította el az önkormányzat, az elsőket még nem mi szerveztük, ezt később vettük át Ujj Évával és Szente Bélával.

– Emlékeid szerint ezt a sokirányú tevékenységet tudta-e segíteni valamiben a Heti Mérleg, majd a Csabai Mérleg?

– A kilencvenes években, Sztojcsev Szvetoszláv alapító főszerkesztő és az újság munkatársai elképesztő lelkesedéssel és nagy szakmai alázattal álltak a munkához. Bár a lap indulásakor az SZDSZ-Fidesz koalíció adta a városvezetés többségét, az újság összességében politikailag mértéktartó és kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújtott; az egyensúlyra való törekvésével a Heti Mérleg egy gyöngyszem volt. A lap az első pillanattól kezdve nagy figyelmet fordított arra is, hogy a városi rendezvényeket kiemelten kezelje. Rendszeresen adott hírt a Városházi Estékről és a Csabai Garabonciás Napokról is, minden alkalommal.

– 2006 óta Pécs az otthonod, odaköt a családod és a munkád, de Békéscsabától továbbra sem szakadtál el. Milyen szálak fűznek még ide?

– Édesapám sajnos pár hónapja elhunyt, de édesanyám Békés megyében él – ő az egyik legfontosabb szál. Békés megyéhez, Békéscsabához köt a régi baráti köröm, és persze ideköt a Csabai Garabonciás Napok is. Ez utóbbi részemről talán úgy írható le, hogy egy olyan, felelősséggel járó szolgálat, amit nem lehet csak úgy abbahagyni vagy lezárni, hiszen folyamatos a diák-utánpótlás, no meg a Gara egy nagy szerelem is.

További programok »

FEL