Elmarad a Garabonciás Napok tavasszal

2021. február 23. 18:25 | Sipos Gábor

Ebben a tanévben elmarad Magyarország legnagyobb középiskolai diákfesztiválja. A több ezer fiatalt megmozgató rendezvényt, a Csabai Garabonciás Napokat a pandémiás intézkedések miatt először 2020 ősze helyett 2021 márciusában szerették volna megrendezni, de az eseményt a jelenlegi szabályozások miatt szeptemberre halasztották.

Békés Megye és Magyarország legnagyobb diákrendezvénye a 30 éves múltra visszatekintő Garabonciás Napok. A békéscsabai középiskolásokat megmozgató fesztivál is a koronavírus áldozatai közé sorolható az idei tanévben.

Aki ott volt a 28. Garabonciás Napokon és az eredményhirdetésen, az a hangulatot nem feledve értheti a diákok csalódottságát, pláne azok részéről, akik végzősként még utoljára részt szerettek volna venni a rendezvényen. Ők ezt már nem tehetik meg.

– Zavar, hogy nem tudom a garabonciással a középiskolás éveimet zárni, de a vírushelyzet megköveteli, hogy ne legyen megrendezve. Így a saját magunk védelme miatt kénytelen vagyok elfogadni a döntést – mondta a Vízműben végzősként tanuló Sitkei Zolta, aki kampányfőnökként vett volna részt az idei Garán.

Az elmaradt rendezvény miatt meghosszabították a 28. diákpolgármester mandátumát. A Garabonciás Napok szervezői és Békéscsaba polgármestere arra kérte a jelenleg diákpolgármesteri tisztet betöltő Kádár Kendét, hogy a fennmaradó időszakban töltse be a pozíciót.

– Rosszul éreztem magam a többiek miatt, akik motiváltan álltak a Garabonciás Napokhoz, most pedig elhalasztják a rendezvényt. Sajnos egyelőre az sem biztos, hogy pontosan mikor is lehet ezt megrendezni, de remélem, hogy ősszel átadhatom majd a tisztséget a következő diákpolgármesternek – hangsúlyozta Békéscsaba jelenlegi diákpolgármestere.

A tervek szerint, amennyiben a pandémiás szabályok megengedik, a sorban következő, 29. diákfesztivált a következő, 2021-22-es tanévben tartják meg. A várható időpont szeptember vége, október eleje.

– Ha minden rendben lesz és tényleg lehetséges ugyanúgy megszervezni a programot, akkor lesz fáklyás felvonulás, happening, zárófelvonulás, minden, ami eddig is volt. A kampánykoncertekkel, city-vel szeretnénk megszervezni a következő eseményt. Remélem, hogy lehetséges lesz – mondta a szervezők részéről Perjés Debóra.

Amennyiben tömegrendezvényekre nem lesz lehetőség az őszi hónapokban sem, akkor a szervezők egy alternatív megoldást választva, részben az online térben bonyolíthatják le a legnagyobb hazai diákrendezvényt.

További programok »

Itthon

Ismét meghosszabbodik az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel december 12-ig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa. Békés megyében továbbra is hat helyszínen várják az oltásra jelentkezőket.
16:49
FEL