Figyelemfelhívó rajzok díszítik több Békés megyei busz hátulját

2019. december 5. 14:48 | Papp Ádám Sándor

A gyakori közúti balesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet a Volánbusz Zrt. és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Az összefogás részeként grafikus tanulók bevonásával öt olyan rajzot helyeztek el az autóbuszokon, amelyek alapvető közlekedési szabályok betartására fókuszálnak.

A békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Művészeti Szakgimnázium grafikus diákjai készítették el a rajzokat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság felkérésére. Az alkotások többek között a vezetés közbeni mobilhasználat veszélyeire, illetve a megfelelő féktáv betartására hívják fel a figyelmet.

 

Figyelemfelhívó alkotás. Fotó: Papp Ádám

Figyelemfelhívó alkotás. Fotó: Papp Ádám

 

– Nagyon élénk és kontrasztos színeket használtam, amely azonnal odavonzza a tekintetet a plakátra bármikor, amikor vezetnek az emberek. Továbbá egy figyelemfelkeltő, hatalmas szöveget szerettem volna megalkotni, amelyet az emberek azonnal, reflexszerűen elolvasnak. Ezért találtam ki azt a rövid mondatot, hogy „fékezz, hogy élhess”, amely azonnal értetődő és elgondolkodtató is egyben – árulta el a behir.hu kérdésére Juhász Evelin, az egyik alkotás készítője.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: fontos, hogy minél szélesebb körben terjesszék üzeneteiket, ebben a Volánbusz Zrt. is partner. Szombati Andrea emlékeztetett, hogy az idei tanévkezdéskor mutattak be egy olyan iskolai járatot, amelyen a gyermekek rajzaik által üzennek a felnőtteknek: „úgy vezess, hogy példaképp lehess”.

– A rendőrség nagy hangsúlyt fektet a baleset-megelőzésre. Minden úton-módon próbálunk szemléletet formálni, hiszen a közúti közlekedési baleseteknek áldozatai vannak. Lényeges, hogy mindenki lássa: ha szabályosan közlekedik, akkor úgy biztonságosabb és nagyobb eséllyel sikerül elkerülni a baleseteket. Ez azért is lényeges, mert mindenkit hazavárnak: aki elindul, az haza is szeretne érni – hangsúlyozta Szombati Andrea

A szóvivő hozzátette, hogy szeretnék folytatni a szeptemberben elkezdett figyelemfelhívó akciót a Volánbusz Zrt. munkatársaival közösen.

További programok »

FEL