Fidesz: Nagy ívű fejlesztések szerepelnek Békéscsaba gazdasági programjában

A Békéscsabai Tankerületi Központ 2018. január 1-jétől a békéscsabai iskolák működtetési feladatait más formában kívánja ellátni. Ennek következményeként megszűnik a Békéscsabai Intézményellátó Centrum, de senki sem kerül az utcára. Olyan megoldás született, hogy a tankerületi központ, a gyermekélelmezés és a városgazdálkodás átveszi az ott dolgozókat – fogalmazott Herczeg Tamás frakcióvezető-helyettes, a Fidesz közgyűlés utáni tájékoztatóján.

Herczeg Tamás beszélt arról, hogy két fordulóban tárgyalták a lakásrendeletet. Abban végül néhány olyan változtatást eszközöltek, amely a praktikus ügyintézést gyorsítja és az egész rendszert igazságosabbá teszi.

– Ha például valaki olyan élethelyzetbe kerül, hogy balesetveszélyessé válik a lakása, akkor az intézményhálózatban levő lehetőségeken kívül – hajléktalanszálló, családok átmeneti otthona – a normál eljárásrenden kívül is dönthet a bizottság, hogy ha van üres lakás, akkor minél gyorsabban odakerüljön a rászoruló. Szintén változtatás, hogy ha valakinek nem Békéscsabán van ingatlanja, de szeretne Békéscsabára jönni, dolgozni, akkor a szolgálati lakás odaítélésénél ne vegyük figyelembe, hogy máshol van lakása. Fontos újítás, hogy 70 éves kor felett a szociális bérlakásra nem szükséges újrapályáznia annak, akinek lejár a szerződése: a szociális rászorultság alapján bérbe adható lakásban maradhat az ott élő. Változott a pontrendszer is, vannak súlyozott kritériumok, hogy még igazságosabb legyen a rendszer – közölte Herczeg Tamás.

A város gazdasági programját aktualizálta a közgyűlés. A tájékoztatón elhangzott, hogy látszik a programban, milyen nagy ívű fejlesztések várnak a városra a következő időszakban a Modern Városok Programja, a TOP keretében, a közép- és nagyvállalatok beruházásaiból illetve önkormányzati forrásból. Mint azt Hanó Miklós megjegyezte a ma fejlesztéseiben benne vannak a múlt beruházásai is.

– Ahhoz, hogy most ilyen ütemben lehessen előrelépni, kellettek a korábbi fejlesztések is, kellett a szennyvízcsatornázás, a jaminai híd és még sorolhatnánk. A gazdasági program aktualizálása azért is fontos, mert az uniós TOP forrásból és a főként nemzeti forrásból megvalósuló Modern Városok Program keretében most gyors ütemben fejlődhet Békéscsaba, ezeket be kellett építeni a programba. Lassan azzal kell szembenéznünk, hogy nagyobb cégek területigényét, csak nehezen tudja kielégíteni a város, de igyekszünk megoldani, amit lehet – jegyezte meg Hanó Miklós.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a technológiai fejlődéssel is lépést tart a város, egyelőre a Szabó Dezső utcában és a Posta közben tervezik elektromos töltőállomás kiépítését.

A költségvetés bevételei szeptember végéig 61 százalékban teljesültek, a frakció bízik benne, hogy ez év végére ez a terveknek megfelelően alakul majd. Mindenestre Hanó Miklós a polgármesterrel együtt levelet írt az illetékes minisztériumoknak, hogy a bérfejlesztésekre kompenzációt kérjenek.

A képviselők elmondták, zárt ülésen úgy döntött a testület, hogy a számos jelölt közül Hajtmann Ildikó tehetséggondozó tanárnak, karvezetőnek, előadóművésznek, valamint a Napsugár Bábszínház közösségének ítélik oda a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

Végezetül Hanó Miklós elmondta, hogy vállalkozók támogatására kiírt pályázatra 82-en adtak be pályázatot, ebből 6 nem felelt meg a kiírásoknak. A döntés értelmében most 42 pályázó kap összesen 24 millió forintos támogatást.

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,