Fidesz-KDNP: Több intézmény kaphatna geotermikus energiát

2022. szeptember 23. 11:29 | Papp Ádám Sándor

A szeptemberi, békéscsabai közgyűlést értékelte pénteken reggel a Fidesz-frakció sajtótájékoztatón. Hanó Miklós alpolgármester és dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő többek között a szociális döntésekről és az energiakérdésről tájékoztatott.

A tájékoztatót dr. Csicsely Ilona, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője kezdte, aki előszöt a kitüntetetteknek gratulált. Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének Elismerése kitüntetésben részesült Ábrahám Béla fényképész és felesége kapta, valamint Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata.

A képviselő arról is beszélt, hogy a közgyűlés zárt ülésén döntött a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetésről, amelyet Haba László Gáborné a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ nyugalmazott vezető ápoló-helyettese, valamint a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ kollektívája kap majd. 

Dr. Csicsely Ilona kitért arra, hogy Békéscsaba 22-es számú felnőtt háziorvosi ellátása az elmúlt időszakban akadozott, de sikerült a hosszútávú és végleges megoldást találni: 2023. januárjától dr. Lázár Magoldna Csilla látja el a feladatokat. A 9-es számú gyermekháziorvosi körzetből Sárközyné dr. Szombati Márta szeptember elsejével nyugdíjba vonult, így az ő helyét dr. Varsányi-Kardos Olga veszi át. A képviselő arról is beszélt, hogy dr. Ferenczi Attila körzetét is sikerült betölteni, ahol dr. Orosi Norbert látja el a feladatokat.

A képviselő rátért arra, hogy a lakosság jobb ellátására irányuló döntéseket is hozott a grémium. Mint mondta: a szociális támogatásokat igénybevevők köre az elmúlt időben csökkent, az igényléshez szükséges egy főre jutó kereset minimális összege nagyon kevés volt, de a meghozott rendelettel megemelték azt, így többen igényelhetik. A lakhatási támogatást megemelték 2000 forintról minimum 5000, maximum 12000 forintra. Hozzátette: a szociális tűzifa támogatás keretösszegét is 3 millió forinttal növelték.

Hanó Miklós alpolgármester az egyik legfajsúlyosabb témáról, az energiakérdésről beszélt. Mint elmondta az önkormányzatnak a jövő évben mintegy 3 milliárd forinttal kell többet költenie gázra és áramra, amely véleménye szerint állami segítség nélkül szinte lehetetlen. Kitért arra, hogy a városnak korábban voltak energiamegtakarítást célzó beruházásai, a Modern Városok Program és a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program segítségével napelemparkot létesítettek, napelemet telepítettek és korszerűsítettek több városi intézményt. Azt is elmondta, hogy az önkormányzat az intézményeitől és cégeitől intézkedési tervet kért be energiaracionálás és csökkentés céljából. A grémium megszavazta, hogy Nagy Ferenc alpolgármester vezetésével egy energetikai szakmai munkacsoportot, amely figyeli a lehetőségeket és javasolhat plusz intézkedéseket arra, hogy az önkormányzat csökkenteni tudja költségeit.

Véleménye szerint a sportcsarnoknál létesített napelem-rendszert fel lehet használni, de megoldásként tekint a geotermikus hőhasznosításra is. Utóbbi jelenleg folyamatban lévő fejlesztés, amely abba a stádiumba jutott, hogy a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője szerint egy-két hónapon belül próbaüzembe helyezhetik azt. Kitért arra, hogy a rendszerre 16 egység csatlakoztatható rá, de a kút elbír többet is, így további városi épületeket lehetne a termálvizes rendszerre csatlakoztatni. Elmondta, hogy a frakció felkérte Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy a szakminisztériumban folytasson tárgyalásokat azért, hogy a további csatlakoztatáshoz szükséges fejlesztések elkezdődhessenek és támogatást kapjon rá a város.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL