Fidesz-KDNP: Az MVP fejlesztései meghatározzák Békéscsaba következő évtizedeit

2020. szeptember 25. 13:08 | Papp Ádám Sándor

Sajtótájékoztatón értékelte a közgyűlés szeptemberi ülését a békéscsabai Fidesz-KDNP frakció pénteken. Paláncz György és Szente Béla képviselők többek között a Modern Városok Program fontosságáról is beszámoltak.

Paláncz György önkormányzati képviselő a szeptemberi ülés egyik legfajsúlyosabb témájával, a Modern Városok Programról szóló beszámolóval kezdte a tájékoztatót. Mint mondta: ezen beruházások jelentős fejlődési pályára állítják Békéscsabát. Kiemelte, hogy megvalósult az M44-es gyorsforgalmi út első szakasza, és hamarosan átadják a Békéscsaba-Kondoros részt is. A fejlesztés által már közel 30 perccel csökkent a menetidő a főváros irányába, továbbá a befektetők számára is vonzóbb helyszínné vált a megyeszékhely.

Rátért a sportberuházásokra is, amelyek a program részeként valósulnak meg. Kiemelte, hogy végső fázisában van a Sportok Háza kialakítása, amely most ugyan  csúszik, mégis jelentős fejlesztés a város sportélete számára, hiszen két NB I-ben szereplő egyesület is használja a létesítményt. Elmondta, bízik abban, hogy hamarosan megkezdődhet a multifunkcionális sportcsarnok és a sportuszoda kialakítása. Utóbbira azért lenne szükség, hogy az Árpád fürdőben a fizetős vendégek használhassák a medencéket, ne a sportegyesületek.

Arról is beszélt, hogy az MVP segítségével hamarosan útfelújítások, karbantartások indulhatnak el szakaszosan, mintegy 5,5-6 milliárd forintból.

Paláncz György a közétkeztetés kiszervezéséről szóló napirendi pontról kiemelt fontossággal beszélt. Mint mondta: azért szavazta meg a közgyűlés ezt a döntést, mert időszerűvé vált a tálaló- és főzőkonyhák felújítása, amelyre az önkormányzatnak nincsen forrása. Ezáltal arra számítanak, hogy nyílt pályázaton olyan külsős vállalkozót találnak, aki ezeknek a feltételeknek eleget tud tenni. Bízik abban, hogy a fejlesztések által nőhet a szolgáltatás minősége is, illetve lehetővé válik, hogy az óvodába és iskolába járó gyermekek akár kétféle menüből is választhassanak. Kiemelte: a jelenlegi munkavállalók a kiszervezés miatt nem veszíthetik el a munkahelyüket, őket továbbra is foglalkoztatják.

A képviselő végül egy örömteli hírrel zárta mondandóját. Kitért arra, hogy a Napsugár és a Manóvár Óvodában hamarosan elkezdődik az energetikai beruházás, amely mintegy 53 millió forintból valósul meg. A beruházást 19 millió forinttal támogatja Békéscsaba önkormányzata. A fejlesztés a hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére és a napelemek felhelyezésére fókuszál.

Szente Béla önkormányzati képviselő szintén a Modern Városok Program fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a mintegy 70 milliárd forintos békéscsabai fejlesztési program fontos a város számára, és a 23 programelem a következő évtizedek alakulását is meghatározhatja. Cél a munkahelyteremtés, azok megtartása, az életszínvonal növelése és az új befektetők bevonzása. Kifejtette, hogy több ágazatra fókuszálnak a fejlesztések: ipari, turisztikai, kulturális és sportágazatokra egyaránt. 

Kitért arra is, hogy több ízben terítéken volt a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. a szeptemberi ülésen, mintegy 5 napirendi ponton keresztül foglalkoztak a témával a képviselők. Kiemelte, hogy egy kérdés is felmerült a vagyonkezelő kapcsán. Szarvas Péter polgármester szerint a cég 2011 óta, jogszabályt sértve járt el a szociális bérlakások közös költségeit tekintve. Szente Béla szerint minél előbb tisztázni kell ezt a felvetést, ezért kérte a Fidesz-frakció, hogy Kozma János vezérigazgató a grémium novemberi ülésére részletes beszámolóval készüljön a közös költségek bemutatására.

A képviselő továbbá gratulált Seregi Zoltánnak, aki ismételten öt évig lesz a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Elmondta azt is, hogy a kisebbségi önkormányzatok működése tartalmas és színes volt a 2019-es évben, az általuk megküldött beszámoló alapján is.

Szente Béla kiemelte, hogy a frakció kezdeményezte a kaszálási terv megújítását új területek bevonásával és az alaposabb gondozottságra fókuszálva. Végül beszélt arról is, hogy Zöld Busz érkezik októberben Békéscsabára, amely egy érzekenyítő program a lakosság számára. Mint mondta: a busz szinte minden járat vonalon feltűnik majd a következő egy hónapban.

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL