Fidesz: Egyre több cég érdeklődik Békéscsaba iránt

2018. december 14. 14:31 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A 2019. évi költségvetés esetében is szeretnék, ha folytatódna a stabilitás – hangsúlyozta dr. Ferenczi Attila a Fidesz-frakció decemberi közgyűlését értékelő tájékoztatón. A frakcióvezető hozzátette: fontos az is, hogy olyan beruházásokat hozzanak létre a városban, mint az ipari parkok, amelyek bérleti díjai állandó bevételt jelenthetnek a város számára.

 

 

Dr. Ferenczi Attila kifejtette: vannak kockázatok a 2019-es költségvetésben, éppen ezért javasolták, hogy a tervektől eltérően januárban is legyen egy közgyűlés, amelyen a költségvetés első olvasatát tárgyalhatja a testület. Továbbá elmondta: javaslatot tettek arra, hogy azok a köztisztviselők és egyéb körben foglalkoztatottak is átlagos béremeléshez jussanak, akiknek a törvény nem írja elő vagy nem garantálja a béremelést.

Dr. Ferenczi Attila kiemelte: egy differenciált, 8 százalékos köztisztviselői béremelésre tettek javaslatot. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a szakképzés beindítása. Mint mondta: a Linamar új beruházásának köszönhetően szerdán bejelentették, hogy 250 új munkahellyel bővítik a cég kapacitását, ezért elengedhetetlennek látja a Fidesz-frakció, hogy - a nyomdászképzés támogatásához hasonlóan - a város támogassa a békéscsabai mérnökképzés elindítását is.

A tanácsnok úgy fogalmazott: ahogy az M44-es egyre közelebb kerül az átadáshoz, úgy egyre több cég érdeklődik Békéscsaba iránt. Ezért döntőek az olyan ipari park beruházások, mint a Csanádapácai és a Kétegyházi úti ipari területek fejlesztése.  Hozzátette, hogy jelenleg a város főként az adókra és a központi bevételekre támaszkodik, ezért fontos, hogy olyan beruházásokat valósítsanak meg, amely a pluszbevételeket hozhatnak. Több lábra szeretnék helyezni az önkormányzat bevételi oldalát – mondta dr. Ferenczi Attila.

A tájékoztatón Paláncz György kitért a bölcsődefejlesztéssel kapcsolatos előterjesztésre. Ebből kiderül, hogy a pénzügyminisztérium 4,5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett, amelyre Békéscsaba is pályázhatna. A képviselő elmondta: a megyeszékhelyen is szükség van újabb bölcsődei férőhelyek biztosítására, a felmérések szerint leginkább Jaminában. Mint mondta, a decemberi közgyűlésen nem sikerült megnyugtató megoldást találni, így arra tettek javaslatot, hogy a februári ülésig az önkormányzat munkatársai készítsék elő azokat a javaslatokat, amelyek e tekintetben Erzsébethelyet érintik.

Paláncz György kiemelte az Esélyegyenlőségi Program jelentőségét is, amelyben Békéscsaba pontos cselekvési tervet fogalmazott meg az öt célcsoporttal kapcsolatosan.

 

További programok »

FEL