Fidesz: “egyensúlyban van a költségvetés”

2017. február 24. 14:16 | Varga Diána

Az év legfontosabb napirendje volt a 2017-es költségvetési rendelet megalkotása - így értékelte a közgyűlés február 23-i munkáját a Fidesz képviselőcsoportja. Mint mondták, feszes, de a várakozások szerint teljesíthető a büdzsé. Kiemelték az iskolák fenntartóinak beszámolóit és azokat a pályázatokat is, amelyeket az önkormányzat most tervez benyújtani.

Az utóbbi évek legfeszesebb, legbehatároltabb, bizonyos kockázatokkal terhelt büdzséje az idei - közölte dr. Ferenczi Attila a Fidesz-frakció pénteki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy továbbra sem terveznek adóemelést, ugyanakkor örömteli, hogy idén sikerül végrehajtani a minimálbér és bérminimum, illetve a köztisztviselői illetményalap emelését. A költségvetésben a törvényileg kötelező béremelések fezetére a működési célú támogatások államháztartáson belülről érkező összege 223 millió forint. A fejlesztések között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Békéscsaba rendelkezésére álló közel 15 milliárd forintjából megvalósuló beruházásokat említette, de mint mondta, új elemként lépett be az Életfa idősek otthona működtetése, és az, hogy idén már kevesebb összeget kell fordítani a Békéscsabai Intézményellátó Centrumra, mivel az iskolák kikerültek az önkormányzati fenntartásból (a centrum szolgáltatásait pedig ezután a Békéscsabai Tankerületi Központ vásárolja meg, ezért kevesebb támogatásra lesz szükség).  Jelezte ugyanakkor, hogy az önként vállalt feladatok között továbbra is szerepel a Csaba baba és a Békéscsaba hazavár! program, illetve új elemként 25 millió forintos támogatást különítenek el a helyi felsőoktatás támogatására. Ezeket a vállalkozások által befizetett adókból tudják majd finanszírozni, a mikro és kisvállalkozások támogatása szintén megmaradt, habár alacsonyabb összeggel.

dr. Ferenczi Attila arról is beszélt, hogy olyan infrastrukturális, kulturális és energetikai fejlesztéseket hajthat majd végre a város pályázati úton, amelyek tehermentesítik az önkormányzatot, ám mint mondta, az útfelújítások folytatásához további forrásra volna szükség. Ehhez most a tavalyról, a Modern Városok Program útfejlesztést támogató forrásából megmaradt pénzt használják, elsősorban kiviteli és engedélyes tervek elkészíttetésére. Örömmel vette, hogy a sport továbbra is kiemelt szerepet kap. Megjegyezte ugyanakkor, hogy számos fejlesztés csak a lakosság együttműködésével, telekleadások biztosításával valósulhat meg.

– Szorosabb együttműködés kellene a békéscsabaiakkal ahhoz, hogy a beruházásokat meg tudjuk valósítani – fogalmazott a frakcióvezető. Mint mondta, útépítéseknél például szükség van az ingatlanok paramétereire, amelyet a lakosoknak kell leadniuk, ha ez nem történik meg, a fejlesztéseket sem tudják végrehajtani.

Ezen felül arra emlékeztetett, 450 millió forintot állítottak be hitelfelvételre, amelynek teljes egészét a fejlesztésekre fogják fordítani. A létrehozandó városüzemeltetési cégről azt közölte: a saját gazdálkodás erősítése a cél, akár 50-70 millió forintot is lehetne spórolni a cég létrehozásával. Zárásként elmondta: határoztak arról, hogy a veronai buszbalesetben elhunyt sofőr temetésének költségét átvállalja az önkormányzat, amennyiben az állam nem tesz így.

Herczeg Tamás tanácsnok az iskolaközpontokkal kapcsolatos beszámolók mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy három pályázatot nyújt be az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), köztük két óvoda és két bölcsőde felújítására, a kerékpárút-hálózat bővítésére és a védőnői centrum kialakítására. A Modern Városok Programban (MVP) tovább bővülhet a CsabaPark, ezek várható költségei is látszanak. A projekt a rendezvényhelyszín és a szabadidős, rekreációs lehetőségek bővítését, illetve a turisztika beindítását célozza. Ezen felül pályázik az önkormányzat a LIFE + programban, amely természetvédelmi fejlesztéseket és programokat foglal magában – összegezte a részleteket a tanácsnok. Herczeg Tamás ugyanakkor közölte azt is: olyan módosító javaslatokat nem tett a frakció a költségvetésben, amelyek növelték volna a büdzsé kiadási oldalát. Kiemelte, hogy  7 millió forintot különítettek el környezetvédelmi előirányzatként, illetve azt, hogy ezen túl lényegesen egyszerűbben pályázhatnak önkormányzati támogatásra a civil szervezetek.

További programok »

FEL