Fidesz: Béremelésre szükség van a munkaerő megtartása miatt

A 2017-es költségvetés számai alapján kell tervezni a következő évi büdzsét – mondta el dr. Ferenczi Attila. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: bevételek csökkenése ellenére sem tervezi a közgyűlés a lakossági adóterhek növelését. Az év utolsó közgyűlése után értékelt a Fidesz-KDNP frakció.

Dr. Ferenczi Attila szerint három oka van annak, hogy az idei tervezett költségvetésben hiány várható, az adóbevétel 300-350 millió forinttal kevesebb a tervezettnél, a tervezett vagyonértékesítés csupán egyharmada teljesült, és a megvalósított béremelés csupán 25 százalékát kompenzálta az állam. A politikus hangsúlyozta: a 2017-es büdzsében felmerülő hiány előre vetíti azt, hogy a közgyűlésnek a 2018-as költségvetésben az előző évekhez képest mintegy 430 millió forintos többlet kiadással kell számolnia.

–A következő évben is számolnunk kell a kötelező béremelés költségeivel. A minimálbér 12,5 százalékkal, a garantált bérminimum, mintegy 8,2 százalékkal nő és javaslatomra a köztisztviselőknek is igyekszünk egy 5 százalékos bérfejlesztést beépíteni a költségvetésbe. Erre azért van szükség, mert jó szakembert nehéz ma már találni. A jó szakembert meg kell becsülni, és ide kell vonzani, és ehhez anyagi háttérre van elsősorban szükség, emiatt a béreket rendezni kell – emelte ki Dr. Ferenczi Attila.

A várható többletkiadás miatt a frakcióvezető szerint jövőre a grémiumnak az 1,1 milliárd forintot kitevő önként vállalt feladatok valamelyikétől, egy részétől vissza kell lépnie.

Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a munkahely-teremtő támogatások számára is biztosítsanak forrást, mert ezzel növelhetik a helyi vállalkozások versenyképességét. Az elmúlt években összesen 176 vállalkozó 210 munkahelyet teremtett az önkormányzat vállalkozás fejlesztési támogatásának köszönhetően – hangsúlyozta Dr. Ferenczi Attila. A politikus hozzátette: mára inkább a technológiai és eszközfejlesztéshez nyújtott segítségre lehet nagyobb szüksége a cégeknek. Ezzel a támogatási formával eddig 378 mikro- és kisvállalkozó összesen 194 millió forint támogatásból több mint 400 millió forintnyi értéket, elsősorban eszközöket szerzett be.

A költségvetési koncepció mellett téma volt a Fürjesi elkerülőút megépítése is.

–A beruházás illeszkedik az M44-es gyorsforgalmi út kivitelezéséhez. A Fürjesi elkerülőút megépítése,  nem volt benne az első koncepcióban. A beruházás elsősorban Hanó Miklós alpolgármester lobbitevékenységének köszönhető, aki keresztül vitte, hogy az út kivitelezése nemsokára elkezdődhet – emelte ki Herczeg Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese.

A 8 milliárd  forint ráfordítással, a Modern Városok Programból finanszírozott fejlesztésből 2021-re épül meg az elkerülő, amely a csanádapácai utat, a 47-es és a 44-es főutakat köti majd össze. Ezzel párhuzamosan kerékpár- és szervízút hálózat is épül, biztonságosabbá téve a közlekedést.

A közösségi közlekedés ügyéről is tárgyaltak az év utolsó közgyűlésén, mivel 2017. december 31-vel megszűnik az önkormányzat és a DAKK Zrt. között a szolgáltatási szerződés. Mivel nem tudott a város és a közlekedési társaság megegyezni az ellentételezési díj mértékéről, az önkormányzat élt jogával és a két évre a DAKK Zrt-t jelölte ki arra, hogy ellássa ezt a szolgáltatást. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a lakosság nem vesz majd ebből a helyzetből semmit észre, mivel a társaság a jelenlegi menetrenddel tovább üzemelteti a tömegközlekedést Békéscsabán. Hozzátette: a jelenlegi állapot egy a várost terhelő anyagi probléma, amely azt mutatja, hogy a következő időszakban alternatívákat kell keresnie a közgyűlésnek a közösségi közlekedés működtetésére.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,