Fidesz: új cég kell a városüzemeltetési feladatok ellátására 

A januári közgyűlés után értékelt a frakció.

Sportkoncepció, új városüzemeltetési cég, felsőoktatás, hajléktalan szálló – a januári közgyűlésen meghozott határozatokat értékelte a Fidesz-KDNP-frakció.

A januári közgyűlést követően, pénteken tájékoztatott a meghozott határozatokról dr. Ferenczi Attila frakció-vezető, tanácsnok, Hanó Miklós alpolgármester, Herczeg Tamás tanácsnok és Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó. A frakció vezetője az értékelés előtt részvétét fejezte ki az egy hete, Veronában történt buszbalesetben elhunytak családjainak, a még kórházban lévőknek pedig mielőbbi felépülést kívánt a képviselőcsoport nevében. Mint mondta, sokkoló az eset, azért is, mert a két buszsofőr békéscsabai. Dr. Ferenczi Attila kitért arra is, hogy zárt ülésen döntöttek két életműdíjról, amelyeket Csendes Ferenc és Bauko András kapja majd.

A januári közgyűlésen határoztak a sportkoncepcióról a képviselők, erről a frakció-vezető azt mondta, habár nincs még 2017-es költségvetése a városnak, előremutató a meghozott döntés. A város ugyanis támogatja a kiemelkedően sikeres sportszervezeteket, hiszen olyan sportolókat nevelnek ki, akik nemzetközi szinten is megállják helyüket. Mint mondta, az önkormányzat abban tud segíteni, hogy megmaradjanak ezek a szakágak és sikereket érhessenek el – a következő hónapban már összegszerűen foglalkoznak a témával.

Dr. Ferenczi Attila kitért arra is, hogy a városüzemeltetési feladatokat önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságba szervezné az önkormányzat. Mint mondta, az országban 19 megyei jogú városban létezik ilyen cég, holding formájában. Békéscsaba jelenleg 490 millió forintot költ ilyen célra, a köztisztasági feladatok ellátásától a parkgondozásig. Arra is emlékeztetett, hogy 1999-ig volt ilyen cége a városnak, ám az a hulladékszállítási feladatok átalakulása miatt privatizálták.  Azóta pályáztatás útján történik a feladatellátás, több szerződés is lejár 2019-ben. A frakció-vezető kitért rá: gazdasági okokból lenne praktikus a cég létrehozása, de a közvetlenebb kiszolgálás is cél, jelenleg ugyanis egy-egy folyamat hosszadalmas, például a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt. A városi tulajdonú társaságnak ilyen problémája nem lesz, mivel in-house látja majd el feladatát. Ezzel a lépéssel 40-50 millió forintot lehetne megtakarítani. Csütörtökön több telekértékesítésről döntöttek, a város akár maga építhetne ipari csarnokokat, amit az eredeti telekértéknél magasabb áron tudna eladni, növelve így a város bevételeit. A februári közgyűlésre készül majd egy beszámoló a pénzügyi forrásigényről – közölte dr. Ferenczi Attila.

Hanó Miklós kifejtette: a Fidesz-frakció támogatja a kezdeményezést. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a Modern Városok Programban és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott fejlesztéseket úgy kell megoldani, hogy a város ebből később is profitálni tudjon. Emlékeztetett rá, az MVP-ben nyilatkozatot kellett tenni arra, hogy a város működteti majd az új, multifunkciós sportcsarnokot és sportuszodát. Ezt ésszerűen kell tenni, éppen ezért érdemes átgondolni,  hogy utóbbi az Árpád-fürdő területén kapjon helyet – magyarázta. A hűtőházzal kapcsolatban úgy fogalmazott: a létrehozandó cégben tulajdonosnak kellene lennie a városnak, hiszen így plusz bevételhez juthatna. Úgy tapasztalta, a városüzemeltetési feladatokat ellátó cég létrehozása nem váltott ki nagy ellenállást a képviselő-testületből. Várják továbbá, hogy beinduljon a DAREH, a lerakási díj ugyanis jelentősen csökkenne, ha beindul a hulladékválogató mű.

Herczeg Tamás a felsőoktatásról kialakult vitát illetően elmondta: a Szent István Egyetem meghirdette képzéseit a békéscsabai campusra, ezen felül egyeztetések zajlanak más egyetemekkel is. A város most úgy igyekszik segítséget nyújtani a helyi felsőoktatásban résztvevőknek, hogy akik igazolni tudják, hogy a SZIE békéscsabai campusán tanulnak, egyszeri, 100 ezer forintos támogatásban részesülhetnek. Ezen felül a marketing-tevékenységben a Békéscsabai Médiacentrum segíthet. A szociális ügyekért felelős tanácsnok emellett kiemelte, hogy a békéscsabai hajléktalanszálló 2018 év végéig kapta meg az átmeneti szállóra a működési engedélyt, ami megnyugtató fejlemény véleménye szerint. Beszélt arról is, hogy éjjeli menedékhely kialakítása a további cél, orvosi szobát, illetve betegszobát is kialakítanának a Gyár utcai szállónál, az adminisztrációs tevékenység pedig konténerházban folyna. A tanácsnok kiemelte a foglalkoztatási paktumot, amellyel kapcsolatban elmondta, a testület elfogadta a stratégiát, 750 fős indikátorral kell dolgozni, amelyből 250 főt kell bevonni a projektbe. Képviselői kérdések között ejtett szót a szociális tűzifa-programról, amelyet városi rendelet szabályoz. Ennek értelmében szociális rászorultsági alapon döntenek arról, hogy ki részesülhet a támogatásban – mostantól az állami erdőkből és az Élővíz-csatorna partján, illetve a CsabaParkban történt kivágásokból származó fát is.  Javaslatot tett arra is, hogy az elhúzódó tél miatt plusz fához juthassanak a rászorulók.

Megosztás:

Címke: , , , , ,