Felújított épületben dolgozhatnak a Békés megyei agrárágazat munkatársai

2018. február 21. 10:10 | Papp Ádám Sándor

Átadták a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának, illetve a Békéscsabai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának közös, megújult épületét kedden, Békéscsabán. Az intézmény rekonstrukciójára az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban meghirdetett pályázat révén, 243 millió forint állt rendelkezésre. Az európai uniós támogatás segítségével napelemes rendszert telepítettek, világítást korszerűsítettek, nyílászárókat cseréltek és megújult az intézmény szigetelése is.

Napra pontosan egy éve döntött úgy a kormányhivatal, hogy megállapodást köt a helyi agrárium tagjaival, hiszen rendkívül fontos a jövőre nézve a hosszútávú, szervezett együttműködés – fogalmazott köszöntő beszédében a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Dr. Takács Árpád kiemelte: korábban a közigazgatást átszervezték, így egy jól együttműködő hatóság van jelen a megyében is.

- Ma már egy nyílt, támogató, konstruktív, az ügyfelekkel, a vállalkozásokkal, a gazdákkal és a vadászokkal jól együttműködő, érzelmileg és értelmileg azonosuló hatóságot találunk. Emellett a kormányhivatalnak széles körű társadalmi bázissal kell rendelkeznie, hiszen nem élhet önmagában. Éppen ezért kötöttünk megállapodást a szakmai kamarákkal - fogalmazott dr. Takács Árpád.

A város szociális tanácsnoka már arról beszélt, hogy a hét éve megreformált rendszerről eddig jó tapasztalatokkal rendelkeznek.

- A mostani rendszerről a tapasztalatok alapján biztonsággal állíthatjuk, hogy jó, beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. A negatív érzelmek és indulatok ellenére sokkal több, mint működőképes - emelte ki Herczeg Tamás.

Békés megyében rendkívül sikeres volt a „Földet a gazdáknak program”, hiszen több, mint tízezer hektárnyi területet értékesítettek 2017-ben – fogalmazott dr. Bitay Márton Örs. Az állami földekért felelős államtitkár továbbá kiemelte: országos szinten kimagasló termőföldekkel rendelkezik ez a térség.

- Mi mindig Békés megyét szoktuk példaként hozni, ugyanis az itt élők jó minőségű földeken gazdálkodnak. Mindenki figyeli Békés megyét, mindannyian az országban nézzük, hogy a legjobb termőterületeken milyen gazdálkodás folyik - hangsúlyozta az államtitkár.

Az államtitkár hozzátette, hogy 2010-hez képest a kormány megduplázta az agráriumra fordítható hazai forrásokat, így 50 milliárd forint helyett több, mint 100 milliárd forint áll az ágazat rendelkezésre.

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Körforgalom épül a gyulai sportcsarnoknál

Mintegy 288 millió forintból épül körfogalom a gyulai sportcsarnoknál – jelentette be pénteken, sajtótájékoztatón Kovács József országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő polgármester és Povázsai Pál, a NIF Zrt. Útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője.
2021. november 26. 14:40
FEL