Egy helyen intézhető az összes agrárügy Békéscsabán: Agrárudvar nyílt

2022. március 8. 16:00 | Hidvégi Dávid

437 millió forintból energetikailag korszerűsítették a Békés Megyei Kormányhivatal Szabolcs utca 34. szám, illetve a Szerdahelyi út 2. szám alatti épületét, ahol az új agrárudvar található. A rekonstrukcióra 165 millió forintot az európai uniós Környezet és Energia Operatív Programban biztosítottak, míg további 272 millió forintot hazai forrásokból.

A Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon folyamatos a kormányhivatal hálózatának fejlesztése, így 2022-ben további 980 millió forintot fordítanak erre a célra. Uzsák Katalin kiemelte: a forrásból Békés megyének 242 millió forintot biztosítanak, az összegből átalakítják a battonyai és az eleki okmányirodát. Mint mondta jelenleg 312 kormányablakban történnek olyan fejlesztések is, amelyek segítik a háttérben zajló elektronikus munkafolyamatokat.

– A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztés Operatív Program fejlesztéseit a digitális megújulás programban folytatjuk. A célunk az, hogy még inkább a 21. század kihívásaihoz illeszkedjünk, az adat alapú igazgatás irányába mozduljunk el. Ugyanakkor tudjuk, hogy a személyes ügyintézésre még mindig szükség van – tette hozzá.

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, arra számítottak, hogy 2020-ban és 2021-ben könnyű éveik lesznek, és csupán a megítélt támogatásokat kell kifizetniük, azonban két meghatározó döntés megváltoztatta a minisztérium rövid és hosszútávú munkáját. Viski József kiemelte, az egyik döntés az volt, hogy átmeneti évek következtek az Európai Unió közös agrárpolitikájában, míg a másik, hogy csökkentek az uniós agrártámogatások. Mint mondta: ezt a helyzetet látva a kormány felemelte nemzeti társfinanszírozását a vidék- és agrárfejlesztési programoknak.

 

 

– Olyan helyzetbe kerültünk, amilyenben Magyarországon még soha nem voltunk. Olyan mennyiségű pénz jut ma a magyar agráriumba, az élelmiszeriparba, illetve a vidéki települések önkormányzataihoz, civil és egyházi szervezeteihez, amilyenre még nem volt példa – fogalmazott. Hozzátette: közel 8000 milliárd forintot biztosítanak vidékfejlesztésre a 2021-27-es ciklusban.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője fontosnak nevezte az Agrárudvar munkáját, ugyanis ezentúl Békéscsabán egy helyen végzik el az összes agrárigazgatási feladatot, egy helyen lehet például adminisztrációs ügyeket intézni, támogatási kérelmeket benyújtani, ami sok ezer embert érint. Az irodán több mint százan dolgoznak. 

– Békés megye az agrárium szempontjából is kiemelkedő helyet foglal el. A megyében 13 ezren igényeltek föld alapú támogatást. Ebben a választókerületben, amely tíz települést foglal magában, az elmúlt 4 évben több mint 26 milliárd forinthoz jutottak a gazdálkodók. A 2027-ig, több mint 7000 milliárd forinthoz jut az agrárium, amely részben uniós, de döntő többségben hazai forrás – mondta a parlamenti képviselő.

 

 

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott pohárköszöntőjében hangsúlyozta, Békés egy olyan agrármegye, amely az országot ellátja. Takács Árpád kiemelte: a jövő Magyországa az agráriumban és a vidékfejlesztésben keresendő. Mint mondta: a rengeteg sikeres pályázatnak köszönhetően még soha nem fizettek ki annyi pénzt, mint az előző évben.

További programok »

Gazdaság

Nagy Márton: enyhítjük a forintra nehezedő nyomást

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, amit a gáz árának drasztikus emelkedése okozott az elmúlt időszakban – mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen, miután az MVM Csoport közölte, hogy halasztott fizetési lehetőséget kapott a Gazpromtól.
10:00
FEL