Felújítják a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vasúti szakaszt

2021. április 9. 16:58 | behir

A tényleges munkálatok 2021 második felében kezdődhetnek el.

 

– Döntés született a 120. számú vasútvonal Békéscsaba-Lökösháza szakaszának korszerűsítési munkáira kiírt közbeszerzési eljárásban. Ezt követően még az év első felében szerződést köt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a tendert elnyerő kivitelező céggel. A tervezett ütemezés szerint a tényleges munkálatok az év második felében kezdődhetnek el – adott tájékoztatást Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Mint írta, a fejlesztés során a vasúti pályát kétvágányúsítják, valamint megerősítik, hogy alkalmas legyen a 160 km/h-s sebességű használatra.

A munkálatok során megújulnak az érintett vasútállomások, megállók – Szabadkígyós, Kétegyháza, Lökösháza –, valamint Kétegyházán közúti felüljáró épül külön szintű kereszteződésként.

– A vonatközlekedés sebességének növekedése zajszint emelkedéssel is járhat, de a vasúti pálya melletti lakóövezetek ebből a tervek szerint semmit nem érzékelnek majd, mivel a 127 milliárdos fejlesztésben zajvédelmi elemek is szerepelnek. Ezügyben a NIF Zrt-vel vettem fel a kapcsolatot és jeleztem a lakosságtól érkező felvetéseket – írta a képviselő. Hozzátette, hogy a cég vasútfejlesztési igazgatója, Kikina Artúr arról adott tájékoztatást, hogy az érintett szakaszon zajárnyékoló falak épülnek, valamint a tervek szerint a zaj- és rezgésvédelem megfelelő biztosítása érdekében passzív akusztikai védelem megvalósítása is szerepet kapott a projektben.

Herczeg Tamás úgy fogalmazott, hogy a zajárnyékoló falakat a vasútépítési projekthez kapcsolódó környezetvédelmi engedélyben foglaltak szerint alakítják ki:  Békéscsaba területéhez tartozóan 1800 méter, Kétegyháza esetében 1977 méter, Lökösházán pedig 1756 méter hosszúságú zajvédő fal építése várható.

Forrás: Herczeg Tamás Országgyűlési Képviselő Irodája

További programok »

FEL