Egykor laktanya, most iskola - fejlesztések az Andrássy gimiben

2022. március 28. 14:50 | Vári Bianka

Mintegy 54 millió forintból fejlesztettek az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban. Herczeg Tamás kiemelte: a mostani állagmegóvás csupán az első lépcsőfok, további fejlesztések következnek.

Péntek délelőtt adták át az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium fejlesztéseit. Az elmúlt időszakban több kisebb rekonstrukciót végeztek az intézményben: felújították az étkezőt, lecserélték a tornaszoba tetőszerkezetét, valamint utóbbiban kifestették az öltözőket és a mosdókat. Az eseményen Nagy Ferenc alpolgármester kifejtette, hogy az önkormányzat nem fenntartója a gimnáziumnak, ugyanakkor az oktatási intézmény megerősíti a város régiós szerepét.

– Nagyon örülünk, hogy nagyon sok vidéki diák jár hozzánk. Körülbelül a tanulók fele csabai, a többi pedig vidéki, sőt, megyén túli, valamint partiumi diákok is vannak az Andrássy gimnáziumban ismereteim szerint. Az épület a miénk, ezért nagyon hálásak vagyunk a Tankerületi Központnak, hogy jó gazdái az épületnek. Mi is igyekszünk eleget tenni, és a környezetet szépen tartani – fogalmazott az alpolgármester.

Hozzátette: nagyon szép jelkép a háborús időkben, hogy az egykori laktanyában most oktatás zajlik. A térség országgyűlési képviselője is örömtelinek nevezte, hogy a tankerület és a kormányzat közös beruházásával ismét egy oktatási intézmény szépülhetett meg. Herczeg Tamás hozzátette ugyanakkor, hogy a mostani inkább csak állagmegóvásnak nevezhető, és további fejlesztések kövezkeznek.

 

– Amikor az Andrássy gimi fejlődéséről beszélnk, már nem is a múltra gondolunk, hanem a jövőre, a nagyon közeli jövőre. Már megszületett a kormánydöntés, miszerint az önkormányzat 90 milliós forráshoz jut. Ezt arra a célra fordíthatja, hogy megtervezze az intézmény új tornatermét – ismertette a képviselő.

Az intézmény jelenleg nem büszkélkedhet kiemelkedő sport-infrastruktúrával. Szabó László intézményvezető elmondta, hogy közel 30 éve költözött az egykori laktanya épületébe az akkor még Rózsa Ferenc nevét viselő gimnázium, azóta nem történt jelentősebb sportberuházás, a jelenlegi tornaszoba pedig kicsi.

– Nálunk közel 700 gyermek van a gimnáziumban, 200 pedig a kollégiumban. Gyakorlatilag két osztályunk sem tud párhuzamosan normális testnevelés órát folytatni, mert nem férnek el.  Az új, nagyobb méretű tornacsarnok tehát egy évtizedes álma volt az összes elődömnek – mondta az intézményvezető.

Hozzátette: bár a tornateremre egyelőre nem, a diákokra annál büszkébbek lehetnek, hiszen folyamatosan hozzák a jobbnál jobb sporteredményeket: diákolimpiai, megyei, és országos versenyeken is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Az új létesítmény a tervek szerint néhány éven belül elkészül.

További programok »

FEL