Felszentelték a Szentháromság emlékoszlopot

2021. május 30. 14:34 | Such Tamás

A Szentháromság vasárnapján szentelték fel Békéscsabán, a Damjanich-Wesselényi utcák kereszteződésében álló Szentháromság emlékoszlopot.

Eredendően az elmúlt év december 22-en állították fel Szőke Sándor szobrászművész alkotását. A felszentelés azonban akkor a járványügyi korlátozások miatt elmaradt, illetve a megszorítások enyhítéséig elhúzódott.

Az ünnepélyt a Szigeti Antal plébános, esperes által celebrált szentmise előzte meg. A misét követően Antal atya a Békéscsabai Páduai Szent Antal Társszékesegyháztól a Szentháromság emlékoszlophoz gyalogos zarándoklatot vezetett.

 

Szigeti Antal plébános misét celebrál – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Szigeti Antal plébános misét celebrál – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A műalkotás előtt Cs. Tóth János művészeti író, a művészettörténész imerőseinek állítására hagyatkozva elmondta, 1948 óta, a „csonka részen” ez az első Szentháromság-szobor.

Hozzáfűzte: az alkotás három részből áll. Az alsón a szentek láthatók: Szent István, Szent Imre és Szent László. A következő etap az oszloptörzs, és felül: az Atya, a Fiú és a Szentlélek hármas egysége fedezhető fel.

Szőke Sándor szobrászművész Kötegyánban lakik, Cs. Tóth János elmondása szerint azonban a mai világban teljesen mindegy, hogy valaki faluban vagy nagyvárosban él, hiszen a világháló mindenkit összeköt. Hozzátette, a szobrász ezidáig már jó néhány szakrális szobrot készítetett.

 

Szatmári Csaba, Szőke Sándor és Cs. Tóth János – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Szatmári Csaba, Szőke Sándor és Cs. Tóth János – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Azt követően bemutatta dr. Szathmári Csabát, aki a Trianon 100. évfordulójának az emlékére álmodta meg ezt az alkotást.

A szertartást Szigeti Antal plébános, esperes, Verasztó János evangélikus lelkész és Marti Miklós református lelkipásztor vezette. A körmenet a déli harangszót követően a Páduai Szent Antal Plébánián szabadtéri ebéddel zárult.

***

A Szentháromság emlékoszlop nem jött volna létre Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyarország Kormányának támogatása és dr. Szatmári Csaba ügyvéd kezdeményezése, szervezése nélkül. A mélyalapozási munkálatokat a Békés Drén Kft. végezte el térítésmentesen.

 

Galéria

További programok »

FEL