Kikapcsolódásból született Szabó Gábor első kiállítása

2024. február 24. 12:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A békéscsabai származású Szabó Gábor grafikus, kreatív dizájner olaj képeiből nyílt meg a Csabagyöngye Kulturális Központ legújabb tárlata péntek este.

Szabó Gábor Békéscsabán született, középiskolai tanulmányait a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium grafika szakán végezte. Tanárai többek között Széri-Varga Géza, Szereday Ilona és Udvardy Anikó képzőművészek voltak, majd főiskolai tanulmányait Egerben végezte. Grafikusi pályája mellett közel két éve kezdett el szabadidejében festészettel foglalkozni, a tárlaton ezek alkotásai láthatóak.

– Másfél-két évvel ezelőtt kitaláltam, hogy kikapcsolódásként megtanulok olajképeket festeni, és ez egészen odáig eszkalálódott, hogy most a kiállítás megnyitómon beszélgetünk. Mindenképpen szokatlan ez a helyzet. Ha nincsenek a barátok és a családom, akkor ez a kiállítás biztosan nem jön létre. Ők bíztattak, hogy szervezzük meg, mert a képek létezésének igazából nincs sok értelme, ha egy sarokban porosodnak – emelte ki Szabó Gábor.

 

Galéria

 

A kiállítást Cs. Tóth János művészeti író nyitotta meg. Aki elmondta, hogy néhány hete találkozott először az alkotóval, a Békéstáji Művészeti Társaság januári kiállítás megnyitóján. Ott Szereday Ilona ajánlása nyomán tett ígéretet arra, hogy megnyitja Szabó Gábor első békéscsabai tárlatát.

– Szándékoltan a látott valóság előtt nyitja meg az utat olajképein. Már-már kényszeríti a befogadót a saját emlékek, belső tapasztalatok mozgósítására. Eközben képein felismerhető minden motívum és alkotásainak van létező kiindulópontja. Ezek a képek portrék családtagjairól, barátairól és önarcképek, épült részletek vagy tájelemek, melyek mind felismerhetőek – jellemezte az alkotó képeit Cs. Tóth János.

A kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központ I. emeleti Artérium kiállítóterében tekinthető meg március végéig.

További programok »

Kultúra

FEL