Térplasztikával bővült a Gyulai Várfürdő dögönyözős medencéje

2024. április 2. 14:06 | Csiffáry Zsuzsanna

Térplasztikával bővült a Gyulai Várfürdő egyik legnépszerűbb termál medencéje. A vizuális attrakciót Dina Gábor álmodta meg és Szőke Sándor szobrászművész manifesztálta.

Különleges térplasztika díszíti a várfürdő második legnagyobb, egyben legkedveltebb dögönyözős medencéjét. Szőke Sándor szobrászművész alkotása anyagában és színvilágában is jól illeszkedik a medence korábbi kinézetéhez. A plasztika a burkolathoz hasonlóan kerámiából készült és a kivitelezéshez a nemes anyagok színeit: bronzot, aranyat és ezüstöt használt. Az alkotó a behir.hu megkeresésére kitért a motívum eredetére is.

Igyekeztem, hogy a térbeli alkotás jól illeszkedjen a már meglévő színekhez. A térbeli motívumon egymás középpontján átfutó és keresztező körök láthatóak, amelyek egy hálózatot alakítanak ki középről indulva, egymásra épülve. Ez az élet magját, virágját, gyümölcsét szimbolizálja, az alapötlet az ókori római kultúrában is fellelhető. Szobrászként kihívásnak tekintem, hogy a sík tervet domború felületre alkossam meg – mondta el Szőke Sándor szobrászművész, restaurátor. 

 

Kép: Behir.hu

 

A szobrászművész hozzátette, hogy Dina Gábor felelős a tervekért, aki korábban is foglalkozott a medence felújításával. Mint mondta: kész tervek elé állították, így a megvalósítás és az anyaghasználat volt az ő feladata.  

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő főigazgatója elmondta, hogy az új térplasztikával kiegészített medence a a legkedveltebb, legszebb medencéje a fürdőnek. 

– A 60'-as években épült ez a medence, amelyet teljes egészében felújítottunk és új élményelemekkel egészítettünk ki, amelynek csúcspontja a már említett képzőművészeti megoldás – fogalmazott a főigazgató. 

 

Kép: Behir.hu

További programok »

FEL