Hamvazkodás: A nagyböjt kezdetét jelző szertartáson gyermekek is részt vettek

2024. február 15. 07:26 | Kovács Andrea

Hamvazószerda a katolikus egyház egyik legszebb ünnepe, a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdetét jelzi. Ezen a napon az egyházi szertartás része a elmúlásra figyelmeztető hamvazkodás, amelyen a Savio Szent Domonkos Katolikus Iskolában és a Páduai Szent Antal Katolikus Templomban a gyermekek is részt vettek.

Hamvazószerda a katolikus egyház egy nagyon fontos időpontja, amikor a szentelt hamuból (az előző évi virágvasárnapi szentelt barka elhamvasztva) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Emlékezzél ember porból lettél és porrá leszel”

– Mulandóságunkra emlékeztet ez a rövid szertartás és az egész nagyböjti szent 40 nap bűnbánatára szólít bennünket. Tennünk kell azért, hogy rendezzük dolgainkat Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal, és emlékeztet arra, hogy bizony a mi bűneinkért volt szükség a megváltásra, Jézus keresztáldozatára – mondta el a hamvazkodás jelentéséről Szigeti Antal. A Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia plébánosa kiemelte: fontosnak tartják, hogy az egyházi intézményekben tanuló gyermekekben is tudatosuljon, hogy ezen a napon egy nagyon fontos szent időszak, a nagyböjt kezdődik.

 

Fotó: behir.hu/Kovács Andrea

 

– Igyekszünk felhívni a figyelmüket arra, hogy bár még remélhetőleg hosszú élet áll előttük, de mindnyájan egyszer meghalunk és felelősek vagyunk azért, hogyan élünk, milyen célokat tűzünk ki magunk elé. Az élet ajándék, meg kell becsülni és mindenek előtt bízni abban, hogy minden nehézség és veszély ellenére van értelme, mert Isten mindnyájunkat meghívott az üdvösségre, az örök életre és azt reméli, hogy mi ezt elfogadjuk és igyekszünk abban a szeretetben élni, ahogyan ő szeretett minket – hangsúlyozta Szigeti Antal plébános.
– A hamvazószerdán kezdődő nagyböjt egy bűnbánati időszak, amikor szeretnénk megmutatni, hogyan tudunk jobbakká válni és ehhez kérjük Isten segítségét. Nem azért hozunk olyan döntéseket, hogy lemondunk valamilyen dolog végzéséről, vállalunk valamilyen jó cselekedetet vagy többször megyünk el misére, hogy magunkat kínozzuk, hanem azért, mert ezekkel szeretnénk jobbakká válni – emelte ki Balogh Ottó atya a Savio Szent Domonkos Általános Iskolában tartott reggeli áhítaton. Ehhez a naphoz tartozik egy nagyon szép szokás, a hamvazkodás, ami kicsit átalakulva maradt meg az egyházban. Ezen a szertartáson vettek most részt a gyerekek – tette hozzá.

 


Bódiné Bazsó Tünde,
a Savio Szent Domonkos Katolikus Iskola és Óvoda főigazgatója kiemelte, hogy a hamvazószerdán kezdődő ráhangolódási időszak a lemondásról, az önmegtartóztatásról, az önfegyelemről szól. Mint mondta, a gyerekek esetében azonban nem a szigorú böjt a lényeg, hanem, hogy mik azok az apró dolgok, amikről le tudnak mondani, mik azok a jócselekedetek, amiket a közösségük érdekében meg tudnak tenni. Megjegyezte: olyan lelki gyakorlatot és ráhangolódó foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, amelyeken meg tudják élni a nagyböjti időszak liturgiájának szépségét és úgy készülnek fel a húsvéti időszakra, hogy lelkiekben is ráhangolódtak erre a csodálatos ünnepre. 

További programok »

FEL