Félidőben – Kocziha Tünde: Napi szinten tartom a kapcsolatot az itt élőkkel

Kocziha Tünde a Jobbik színeiben, második ciklusban önkormányzati képviselő, mindkétszer listáról jutott a képviselő-testületbe. Mint mondja, őt is éppúgy megtalálják kéréseikkel, kérdéseikkel az emberek, a lehetőségei mégis szűkösebbek, mint az egyéni képviselőknek.

– Rendszerint markánsan fogalmazza meg meglátásait a közgyűlésben. Mi a véleménye az ott folyó munkáról?

– A választás eredményét látva várható volt, hogy ennek a ciklusnak a közgyűlései nem lesz feszültségektől mentesek. A polgármester úrral szemben a Fidesz részéről állandó erődemonstráció folyik, amelyben – talán a DK kivételével – mintha külső segítséget nyújtanának a baloldali ellenzéki pártok is. Másfél ciklust töltöttem eddig a csabai testületben. Mivel komoly önkormányzati kabinet működik a Jobbikon belül, más települések viszonyait illetően is képben vagyok. Az a meglátásunk, hogy az önkormányzatiság leépítése folyik ma az országban. A kormány tudatos központosítás révén akarja a települések önállóságát, önrendelkezését csorbítani. Úgy tűnik, erre eszközként használják a forráselvonást, miközben bizonyos célcsoportok előnyökben részesülnek.

– Az elmúlt két évben is számos beruházás indult el, és további fejlesztések előtt áll a város. Ezt hogyan értékeli?

– Szarvas Péter polgármester úr rengeteget lobbizik, és ennek megvan az eredménye. A fejlesztéseknek kifejezetten örülök, ráférnek a városra! Szem előtt kell tartani azonban, hogy a munkahelyteremtő beruházások kiemelt szerepet kapjanak, és hogy minden egyes beruházás jól nyomon követhető legyen. Nem tartom szerencsésnek, hogy a városfejlesztés területe kikerült a polgármesteri hivatalból, így nincs közvetlen rálátásunk a folyamatokra, nem látunk bele az esetleges összefonódásokba. Nem támogatom a kiszervezési szándékot egyébként más területen sem.

– Többször beszélt arról, hogy a listáról bekerült képviselők jogai csorbulnak. Mit ért ez alatt?

– Úgy gondolom, ha a törvény szerint minden képviselő egyenlő jogokkal rendelkezik, akkor ezt a célelőirányzatok elosztásánál is figyelembe kellene venni, hiszen nemcsak az adott kerületek képviselőihez fordulnak különböző kéréseikkel a békéscsabaiak. Napi szinten tartom a kapcsolatot az itt élőkkel én is, sokszor például a piacon szólítanak meg. Jó helyre tudnánk fordítani a támogatásokat, de erre továbbra sincs lehetőségünk, és sajnos a javaslatainkat sem igazán veszik figyelembe. Mindemellett én mindig igyekszem a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint képviselni a békéscsabai emberek érdekeit.

Megosztás:

Címke: ,