Felelős viselkedést kér az Országos Magyar Vadászati Védegylet

2020. május 14. 19:28 | behir

Országos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen pihennek a szabadban, miután a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek látogatása korlátozott vagy nem lehetséges. A kirándulóknak azonban tudniuk kell: ha nem viselkednek a természetben (amely szinte minden esetben vadászterület is) felelősen, veszélyeztetik annak élővilágát, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást!

Több vadászatra jogosult szervezet jelezte az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, mint érdekképviseleti szervezetnek, hogy a természetjárók az elmúlt hetekben a korábbinál jóval gyakrabban térnek le az utakról, művelt mezőgazdasági területen bukkannak fel, sokszor sötétedéskor vagy azután is a vadászterületen tartózkodnak. Mindez problémákhoz vezethet. Az élőhelyek indokolatlan zavarása kárt okozhat a vadállományban, amely most, a szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. A zavarás az afrikai sertéspestis elleni védekezést is megnehezítheti, és a figyelmetlen kirándulók szintén terjeszthetik a házi sertésre veszélyes betegséget. Az erdőkben, bokrosokban napközben megriasztott vad balesetveszélyt is jelent, mert gyakran forgalmas utakat keresztezve menekülhet.

A Védegylet összefoglalta, miért és mire kell ügyelnie annak, aki a természetben szeretné tölteni a szabadidejét, az információk elérhetők

a szervezet honlapján.

 

 

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

További programok »

FEL