Fel tudja sorolni, kiket ábrázolnak a csabai szoborsétány alkotásai? Segítünk!

2018. július 14. 17:20 | Mikóczy Erika

Az Élővíz-csatorna ugyan egy mesterséges csatorna Gyula, Békéscsaba és Békés között, de a környékén élők gyakran csak „Körösnek” nevezik. Békéscsabán sokak egyik kedvenc helye a belvárosban, a gyönyörű fákkal övezett csatorna partján található szoborsétány.

Az Élővíz-csatorna békéscsabai szakaszát még 1777-ben ásták ki a csabai polgárok. A csatorna eredetileg az Erdélyi-Szigethegység fáinak leúsztatására, majd belvíz-elvezetésre szolgált, ma azonban leginkább sétára, beszélgetésre, nézelődésre csábítja a város lakóit és az ideérkezőket.

A szoborsétányon, az Árpád fürdő felőli hídtól a Munkácsy Mihály Múzeum melletti hídig tíz alkotás található. A lokálpatrióta csabaiak biztos fel tudják sorolni, kiket ábrázolnak a szobrok, talán még azt is, hogy kik a készítőik, de a legtöbben nem tudnánk mind a tízet felsorolni.

Ha az Árpád fürdő melletti – a Bánszki utcán a Derkovits sor és az Árpád sor között levő – hídtól indulunk a következő sorrendben tárulnak elénk a szobrok (zárójelben az alkotó neve):  Múzsa szobor (Borsos Miklós); Kodály Zoltán (Schaár Erzsébet); Bartók Béla (Vígh Tamás); Móricz Zsigmond (Martsa István); József Attila (Borsos Miklós); Gyóni Géza (Pátzay Pál); Munkácsy Mihály (Vilt Tibor); Haán Lajos (Kiss Kovács Gyula); Lipták András (Kampf József); Áchim L. András (Marton László).

Tartsanak velünk, nézzük meg együtt a békéscsabai szoborsétány alakjait (a fenti kép jobb oldalán található nyíllal lapozgathat galériánkban), és ha tehetik, sétáljanak egyet a felújított szoborsétányon, és járják körbe személyesen is a szobrokat.

 

Fotó: Kliment Pál

 

 

 

FEL