Szívesen gyönyörködünk a békéscsabai kacsacsaládban

2020. április 22. 15:27 | Mikóczy Erika

Alig másfél éve áll, illetve egy ideje már ül a békéscsabai Élővíz-csatorna partján a kacsacsalád bronzból készült szobra, és a családdal mindig történik valami.

A kacsaetetés népszerű kikapcsolódás a békéscsabaiak körében, sokan kifejezetten ezért látogatnak el az Élővíz-csatornához. Ez adta az ötletet a Munkácsy-negyed egyik kivitelezőjének, Szabó Tamásnak, hogy kacsaszobor álljon a parton. Ő kérte fel Boros Péter szobrászművészt, aki mintegy három hónap alatt készítette el a kacsacsaládot. A szobrot 2018 októberében állították fel az Árpád soron.

 

 

Alig pár héttel a leleplezést követően azonban megrongálódott az alkotás. A legnagyobb kacsának eltört a lába, amit a rendőrségen be is jelentettek. Talán valaki ráült, és a kacsamama nem bírta el. Mindenesetre a családot a biztonság kedvéért körbekerítették. 

 

 

Pár nap múlva szinte az egész város felhördült, amikor a rongáláson túl, el is tűnt a kacsamama.  Mint kiderült, egy férfi úgy belerúgott, hogy a szobor letört a helyéről. Utána a rongáló és a barátnője elmentek a helyszínről, de aztán visszatértek és magukkal vitték a kacsát. A térfigyelő kamerák a rongálást és a lopást is rögzítették, így szerencsére gyorsan meglettek a tettesek és a szobor is. 

 

 

Az ilyen és hasonló rongálások elkerülése végett végül az a megoldás született, hogy ne állva, hanem ülve őrizzék az Élővíz-csatorna partját a bronz kacsacsalád tagjai. Mióta így megpihentek, nyugalmasabb napok köszöntöttek rájuk. A csabaiak most, a koronavírus-járvány idején még csőrmaszkot is készítettek nekik.

 

 

A napokban pedig - mint megtudtuk - Boros Péter szobrászművész, az egészségügyi dolgozók előtti tisztelgéseként, együttérzéseként tett szívecskéket az arrajárókat mosolyra fakasztó kacsacsalád mellé.

 

További programok »

FEL