Ez nem bóti! – Nem csak kifli tábor a Kollaborban

2022. június 23. 15:30 | Such Tamás

A békéscsabai Kollabor idén is különböző, kifejezetten kis létszámú, 10 év feletti táborozókkal vágott neki a nyárnak. A heti rotációban zajló foglalkozások egyikébe, a Nem csak kiflibe kukkantottunk be a minap. A csoport kivételesen épp kiflit sütött.

A második napon érkezek, épp időben, amikor is a kész kiflik már alig várják, hogy bevégezzék küldetésüket, azaz befalják őket.

– Az elején egy kicsit izgultam – meséli Mikó Melinda foglalkozásvezető –, hiszen – tőlem függetlenül – egy jó éve nem sütöttem. (Miközben a kiflák majd’ megszólalnak.) Kimondottan olyan péksütiket (briós, sima kifli, sajtos leveles rúd) készítünk, amit a gyerekek a menzáról ismernek, illetve a szüleik is megkóstolták már.

Nem csak kifli tábor a Kollaborban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A Belvár kifli-maffia: Bella, Bianka, Aliz – Fotó: behir.hu/Such Tamás)


Mint minden étel elkészítésénél, a munka oroszlánrésze a konyhában zajlik. Melinda pót-jobbkeze Karancsi Dóri, aki az 50 órás iskolai közösségi szolgálatát teljesíti; és persze az általános sulisok is folyton tettrekészek: Zita, Petra és a Belvár kifli-maffia: Bianka, Aliz, Bella.

Először is kimérték a hozzávalókat, dagasztottak, majd pihent egy kicsit a tészta, azt követően 40 grammokra osztották a tésztát, amely ismét pihent, de ekkor már kifli alakban, végül megsütötték őket. A sütés szüneteiben pedig társasozással „ütötték” el az időt.

– Hagyományos, adalékanyagok nélkül vajas kiflit sütöttünk, amit otthon is el lehet készíteni – mondja.

 

Galéria

 

S vajon meddig lehet egy ilyen péksütit tárolni?, kérdésemre azt válaszolja, „öt percig, ugyanis a gyerekek azonnal beburkolják. Nem csoda, hiszen a kiflinek legalább olyan finom az íze, mint az illata. Ez nem bóti!”.

A tábor utóélete, hogy a gyerekek hazavihetik a recepteket és egész nyáron gyakorolhatnak.

– Az egyik legnagyobb sikerélményem tavaly történt – folytatja –, amikor is az egyik kislány elkérte a szüleitől a konyhát, és estére egy nagy tálca finomsággal lepte meg őket.

 

Mikó Melinda és Zita – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Zita és Melinda (néni) – Fotó: behir.hu/Such Tamás

***

(A táborba ITT lehet jelentkezni.)

 

A vajas kifli receptje

További programok »

FEL