„Bármikor munkanélküli leszek, mindig azt mondom, bak(k)er, elmegyek péknek!”

2020. május 23. 13:51 | Such Tamás

Évek óta különböző projektekben dolgozik, miközben az utóbbi időben péksütiket gyárt a konyhájában. Idővel annyira beleszerelmesedett a „b” szakmájába, hogy beiratkozott egy esti suliba. Közben a koronavírus is csavart egyet az életképletén. A békéscsabai Mikó Melindát faggattam.

Egy friss sajtos bagettel fogad; elmondása szerint kisebb-nagyobb megszakításokkal, 6-8 éve sütkérezik a kiskonyhájában. Amúgy egy napon születtünk, tegeződünk.

 

– Szinte naponta posztolsz valami szépséget a Facebookra. Van valami Á’ la Mikó Melinda?

– Nincs. De közben tavaly beiratkoztam a Zwack iskola, pék-cukrász esti képzésére.

– Simán csinálnád élesben is?

– Most ott tartok, hogy igen, ugyanis megint állás nélkül vagyok… Amúgy akárhányszor munkanélküli leszek, mindig azt mondom: „Bakker, elmegyek péknek!”.

– De akkor ez most valóra válik.

– Úgy tűnik. Ráadásul most lett volna két hét szakmai gyakorlat, ami a jelenlegi információim szerint elmarad. De mint számos szakmát, homeschoolban ezt sem lehet megtanulni. Így valószínű, hogy a nyáron majd bekopogok egy helyi pékségbe, hogy „Jó napot kívánok! Egy éve pék tanuló vagyok, és itt szeretnék dolgozni!”.

 

Mikó Melinda bagettje

Elhúzta a firkász orra előtt a sajtos bagettet

 

– Elég erős, központi személyiség vagy.

– Pedig képes vagyok befogni a nagy számat, és ha kell az osztálytársaimmal akár legyártok 500 zsemlét.

– Egy időben volt egy csomó pékség, majd kevesebb… Mennyire népszerű szakma ez mostanság?

– A kézműves vonal abszolút elkapta a pékségeket, de az embereket is; ami szerintem azért nagyon jó, mert egyre többen szeretnek tisztában lenni azzal, hogy miből készül az az étel, amit megesznek. Egyénként már javában a karantén előtt egy csomóan elkezdtek kenyeret sütni. Itt a lakótelepen is vannak vagy ötvenen. Tehát nem olyan nagy varázslat ez az egész. (Nem mellesleg, Melinda működteti a Menzás ebédek Home School/Office idejére című Fb-csoportot.)

– Tényleg, az otthoniak miképp viselik a random házipékséget?

 – Ha valami nagyon ízlik nekik, akkor az nagyon hamar elfogy a tálcáról; de volt, hogy a kisebbik fiam azt mondta, hogy „Anya, ennél sokkal jobbra vagy képes!”. Azt például el tudnám képzelni, hogy nyitnék egy kis uzsonnás helységet, ahol délután készülnének el a termékek, és amikor jönnek haza a gyerekek az iskolából, vagy a szülők a munkahelyükről, akkor friss sütit kapnának.

– S ha bejön a Lottó 5-ös?

– A tanáraim szerint alsóhangon 20 millió forint kell a beruházáshoz, ráadásul egy pékség alapításához rettenetes nagy szaktudás és alázat szükséges.

– És mi van, ha az ősz folyamán ismét visszakerülsz a korábbi munkakörödbe?

– Az iskolát mindenképpen befejezem.

 

 

További programok »

FEL