Exportra megy a magyar spárga legnagyobb része

2018. május 8. 08:02 | behir.hu

Az évi hét-nyolcezer tonnás magyar spárgatermelés csupán tíz százaléka marad itthon, mivel nincs kultúrája a spárgafogyasztásnak.

Az idén a márciusi nagy hideg miatt késett a spárga érése, most pedig a hirtelen jött meleg miatt felgyorsult; körülbelül a felénél tart a spárga betakarítása, amelynek a szezonja március végétől május végéig tart – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Magyar Hírlap keddi számában.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy Európában a meghatározó spárgatermelők, a németek és a spanyolok, az elcsúszás miatt, egyszerre dobták piacra a spárgát, így komoly túlkínálat alakult ki a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a magyar termelőknek eladniuk. Közölte, az árak is kifejezetten alacsonyak, és mivel a magyar gazdák szinte teljes mértékben az exportra alapoznak – leginkább a német és osztrák piacra termelnek –, most nehéz helyzetbe kerültek.
 
Forrás: MTI
 

További programok »

FEL