Európa tíz legjobb őszi fesztiválja között a Csabai Kolbászfesztivál

2018. szeptember 27. 18:47 | Szabó Rita

Október 19-től 22-ig minden a kolbász és Békéscsaba körül forog majd. Magyarország legnagyobb gasztrokulturális fesztiválját nemzetközileg is nagy becsben tartják. A Guardian brit országos napilap Európa tíz legjobb őszi fesztiválja közé sorolta a békéscsabai kolbászfesztivált - derült ki a program csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

 

 

A szervezők idén is számos programmal készülnek és a fesztivál tematikája sem tér el sokban az eddig megszokottaktól. A hazai könnyűzene legnagyobbjai szórakoztatják majd négy napon keresztül az érdeklődőket a városi sportcsarnokban. Ahogyan eddig, úgy ebben az évben is a hagyományőrzés és a kolbászkészítés lesz a főszerepben.

A programsorozat pénteken az ingyenes ifjúsági gyúrással indul, melyet a nagy érdeklődésnek köszönhetően kibővítettek, így ebben az évben háromszáz ifjúsági csapat indulhat a megmérettetésen. A szombati nap a hagyományokhoz híven a Nemzetközi Kolbászkészítő Versennyel folytatódik, ahova hétszázötven csapatot várnak nemcsak az ország különböző részeiről, de egész Európából.

A vasárnap a nyugdíjasokról és a hátrányos helyzetben lévőkről fog szólni. Ezen a napon ők is kipróbálhatják magukat és bekapcsolódhatnak a programfolyamba. Hétfőn pedig családi nappal készülnek a szervezők, amikor is féláron vásárolhatnak a családok kolbászt, hurkát és egyéb finomságot a rendezvény alatt.

Hégely Sándor elmondta, hogy idén a mangalica fajtát szeretnék népszerűsíteni rendezvényükkel, ennek érdekében hétfőn, október 22-én egy tematikus nappal is készülnek.

– Főszereplő lesz a mangalica ebben az évben. Úgy gondoltuk, hogy itt, vidéken, méltánytalanul el van hanyagolva ez a fajta. Máshol rendkívül népszerű alapanyag. Mégis Békésben egészen kevesen foglalkoznak vele, pedig mi tudjuk a legjobb kolbászt készíteni. Úgy véljük, hogy kitűnő alapanyagból és hozzá egy kitűnő receptből kitűnő étel készül – fogalmazott a fesztiváligazgató.

Hégely Sándor továbbá elmondta azt is,  hogy idén a rendezvény külföldi díszvendége Thaiföld, míg a hazai díszvendége Budapest lesz. A fővárossal azonban egy éven keresztül partnerségben lesz Békéscsaba.

A fesztiválra látogatók már megszokhatták, hogy a rendezvény nevével fémjelzett poharakból fogyaszthatják el kedvenc italukat. A poharak tekintetében annyi változás történik, hogy ezentúl nem pénzre, hanem zsetonra cserélhetőek. Így ha valaki mondjuk a pénteki nap végén leadja poharát, zsetont kap cserébe, amelyet szombaton a rendezvényre látogató be tud váltani egy ugyanolyan új pohárra.

 

A részletes program itt érhető el. 

 

További programok »

FEL