Emelkednek a lakáshitelek kamatai, hitelkiváltás lehet a megoldás

2018. július 21. 11:32 | behir

Elkezdtek emelkedni a lakáshitelek kamatai, ami azokat érinti először, akiknek mostanában jár le a kamatperiódusuk. Ez leghamarabb a változó kamatozású hiteleknél következik be, három hónapon belül.

A kamatemelés kivédésére az lehet a megoldás, hogy változó kamatozású helyett legalább három évre rögzített, fix kamatozású hitelre váltunk, ami drágább, mint a változó kamatozású, így emiatt nőhet a havi törlesztőrészlet. Minél hosszabb a még hátralévő futamidő, annál nagyobb a hitelfelvevő kamatkockázata változó kamatozásban. Kivétel ez alól, ha valaki tudja, hogy rövid időn belül nagyobb összeghez jut, és hamar ki fogja tudni fizetni a hitelét. Ez esetben nem érdemes foglalkoznia a váltással, akkor sem, ha egyébként hátra lenne még 10-15 év futamideje.

 

Ha váltani szeretnénk

 

Első lépésként olvassuk át meglévő lakáshitel-szerződésünket, mert lehet, hogy abban szerepel a kamatperiódus-váltás lehetősége. Ha így van, akkor egyszerű szerződésmódosítással megoldható, hogy mondjuk 3 hónapos változó kamatozásúból 5 éves fix kamatozásúvá tegyük a hitelünket. Ha ilyen kitétel nem volt, akkor viszont hitelkiváltásra van szükség, amely majdnem olyan, mintha új hitelt vennénk fel, kell például újra hitelbírálat és így tovább. Utóbbi esetben lehetnek költségek is, de mivel az új hitelt ajánló bank érdekelt az ügyfél megszerzésében, mintegy 75 százalékos annak a valószínűsége, hogy a költségeket le lehet nullázni vagy minimalizálni.

Lehet bankon belül vagy kívül váltani változó kamatozású hitelről fixre. A bankon belüli váltásnál alacsonyabb lehet a váltás járulékos költsége. Viszont ekkor nem feltétlenül kapja meg az ügyfél a lehető legjobb árazású hitelt, hiszen a bank profitmaximalizálásra törekszik, és gondolkodhat úgy, hogy a meglévő ügyfelet meg tudja tartani így is. Ezért ha valaki úgy dönt, hogy változó kamatozású hitelét fixre szeretné cserélni, versenyeztesse a bankokat, kérjen több helyről ajánlatot, és bátran provokálja a bankját, ha máshol jobbak a feltételek. Ez hathat, mert a bank mégiscsak szeretné megtartani a meglévő ügyfelet.
Ha valaki váltani szeretne, viszont nem tudja a fix kamatozás mellett belépő magasabb kamatot, törlesztőt bevállalni, akkor hosszabb futamidővel „kompenzálhat”. Így közelítheti a kamatot a jelenlegihez, de nagy valószínűséggel veszíteni fog az ügyfél, ha azért nyújtja a futamidőt, hogy a törlesztőrészletet képes legyen kifizetni. Ki kell számolni, és mérlegelni, hogy ez a költségnövekmény mennyire éri meg neki. Automatikusan ne hosszabbítson senki futamidőt – idézte Sándorfi Balázs szavait a 24.hu.

 

Októbertől szigorúbb feltételek


Októbertől szigorodnak a hitelfelvétel feltételei, egyes esetekben a jövedelem kisebb százalékáig lehet csak eladósodni majd. Ami mindenképpen a váltás, hitelkiváltás mellett szólhat, az az, hogy az elmúlt három évben jövedelem növekedés illetve ingatlan-értéknövekedés következett be. Mindkettő javítja ugyanis az adós pozícióját.

Ha valakinek az októberi változás miatt sürgős lehet a váltás, úgy számoljon, hogy az információk begyűjtése, és a döntés után nagyjából 4 hétbe telik az ügyintézés.

 

Forrás: 24.hu

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL