A biztonságos lakáshitelek tarolnak

2018. november 8. 06:38 | behir

Látványos bővülés történt az 5-10 évre fix törlesztést garantáló lakáshiteleknél: a csaknem kétszázmilliárdos összeg duplája a tavalyinak. A legrizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek iránti igény jelentősen, 36 százalékkal visszaesett. A bankok közötti verseny erős, a lakáshitelek közötti különbségek pedig jelentősek, akár ötmillió forint is eltérés lehet a teljes visszafizetendő összegben a legbiztonságosabb konstrukcióknál.

Kedvezően alakul a lakáshitelpiac a kihelyezett összegek és a biztonságos hitelek térnyerését tekintve – áll a BankRáció.hu elemzésében, amely a hivatalos jegybanki adatok és a saját statisztikái alapján foglalja össze a lakáshitelpiac aktuális helyzetét.

Az év kilenc hónapja alatt csaknem 642 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar piacon működő bankok, ami 36 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője szerint a szeptemberi adatok alapján tartósnak és jelentősnek mondható a bővülés. „A négy éve tartó intenzív lakásdrágulás, valamint a bérek emelkedése egyaránt hozzájárultak a hitelfelvételi kedv növekedéséhez” – tette hozzá a szakember.

A legrizikósabb, úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek összege 121,5 milliárd forintra rúgott az év első kilenc hónapjában, ami 36 százalékos visszaesést jelent. Ezzel párhuzamosan az 5-10 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek összege több mint a duplájára, mintegy kétszázmilliárd forintra nőtt, a több mint tíz évre fix törlesztést biztosító konstrukciók pedig 36 százalékos növekedéssel 41,5 milliárd forintos eredményt értek el kilenc hónap alatt.

„Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a lakáshitel-felvevők egyre nagyobb része nem kér a kamatváltozásokra leginkább érzékeny, ezáltal kockázatos, változó kamatozású konstrukciókból. Egyre inkább a kiszámítható, több évre fix törlesztést garantáló, ezen belül a jegybank minősítési rendszerének megfelelő fogyasztóbarát lakáshiteleket választják” – fogalmazott Trencsán Erika.

Forrás: Profit7/Hunyor Erna Szofia

 

FEL