Elstartolt a The Mandalorian második évada

2020. október 30. 16:51 | D. Nagy Bence

Folytatódik a 2019-ben debütált, első élőszereplős Star Wars-sorozat.

A The Mandalorian (szabad magyar fordításban: A mandalori) 2019 novemberében indult el világhódító útjára a Disney berkein belül. Eredetileg ugyanis még George Lucas, a Star Wars megalkotója akart élőszereplős sorozatot csinálni, ám akkor – a kétezres évek közepén – még nem igazán voltak adottak a technikai feltételek. Ebből kifolyólag a költségvetés is igen magasra szökött volna: epizódonként 5 millió dollárról beszéltek akkoriban. Lássuk be, ez még úgysem az igazi, ha az ember a világ egyik legjövedelmezőbb frencsájzát igazgatja. Miután Lucas 2012-ben eladta cégét, a Lucasfilmet a Walt Disney-nek, már nem is tudott volna sorozatot készíteni. A jogokat birtokló megavállalat elég sokáig ült az élőszereplős sorozat ötletén, hiszen előbb a saját, új trilógiájukat, a köztes antológiafilmeket (Zsivány Egyes és Solo), illetve az animációs sorozataikat (Lázadók, Ellenállás) akarták legyártani. 

Természetesen az évek alatt a technika is fejlődött, így hozták végül tető alá a The Mandaloriant is, amely forradalmi újítások révén landolhatott a Disney streamingszolgáltatójánál, a Disney+-nál. A széria két atyja Dave Filoni, a A klónok háborúja (The Clone Wars) című animációs sorozat főrendezője és Jon Favreau (Vasember 1-2, Az oroszlánkirály 2019-es adaptációja) voltak. Mindkét alkotó otthonosan mozgott a digitális technikák között, azon kívül Filoninak a Star Wars rajongók között külön B-közepe alakult ki: sokan gyűlölték meg a Disney-t az elsietett új trilógia kapcsán, míg Filonit, aki Lucas tanítványaként kezdte el A klónok háborúját, a mester hű padawanjaként tartották számon. A két ismert és elismert rendezőnek, valamint a StageCraft nevű új technikának köszönhetően – amely a greenscreent váltotta le – végül leforgatták az 1977 óta létező Star Wars univerzum első élőszereplős sorozatát.

 

Bébi Yoda (Kép: latimes.com)

 

A The Mandalorian egy mandalori fejvadászról szól. A Mandalore bolyógóról származó harcos nép közé nemcsak a bolygón született emberek, de azok is csatlakozhatnak, akiket a különleges páncéljukról ismert mandaloriak beemelnek. Ezt történt az elárvult főszereplővel, Din Djarinnal (Pedro Pascal) is. Az első évad öt évvel a A Jedi visszatér, vagyis a Star Wars saga hatodik epizódja után vette fel a fonalat. Az évad központi konfliktusa az egykori Birodalom még élő hadurai és a főszereplő fejvadász között bonyolódott, aki az egyik megbízása során talált gyermeket végül megmenti. A gyermek már csak azért is különleges, mert Yoda mester (egyébként eddig ismeretlen nevű) fajából származik, ráadásul Erőhasználó is. A fejvadász végül magára vállalja a feladatot, hogy megkeresi a gyermek fajtársait.

A sorozat első évadában felbukkanó gyermek igazi popkulturális jelenség lett. A (tévesen) Bébi Yodaként elnevezett apró, zöld lény milliók szívébe lopta be magát, hasonlóan a szériához is, ami számos díjat nyert el. Bár az évad meglehetősen rövid volt (összesen nyolc epizód, átlagosan 38 perces játékidővel), ez egyúttal a produkciós folyamatot is lerövidítette, így a 2020-as koronavírus járvány ellenére sem kellett egy évnél többet várni a folytatásra, amely október 30-án el is rajtolt. 

 

Boba Fett, a régi trilógia híres fejvadásza (Kép: looper.com)

 

A The Mandalorian első évada rengeteg új szereplőt mutatott be, mivel azonban az alkotók igyekeznek a rajongók kedvében járni, biztosak lehetünk benne, hogy a folytatásban régi ismerősök is felbukkannak. A hírek többek között egy bizonyos Boba Fett feltűnéséről szóltak, aki aligha ismeretlen a Csillagok háborúja szerelmesei számára.

További programok »

FEL