Első a csabai kolbász – ezt ajánlják a turistáknak

2024. március 29. 13:22 | Bere Mátyás

A tasteatlas.com 73 legjobb magyar ételt felsoroló listáján Békéscsaba legendás terméke nyerte el az első helyet. Ez az oldal elsősorban a turistáknak ad támpontot egy adott ország gasztrokultúrájáról, illetve többnyire ők is pontozzák a nemzetek ételeit.

A lista szerint tehát elsők vagyunk. A Csabai kolbász bélbe töltött rokonai közül a szegedi szalámi a második helyezett, a téliszalámi negyedik, a szomszéd város szintén legendás terméke, a gyulai kolbász pedig a nyolcadik helyet érte el. Közéjük furakodott be harmadik helyen a húsleves, majd ötödik helyen a fánk, utána a kifli, majd a bundás kenyér.

A csabai kolbász 4.5 csillagot kapott az 5-ből, ami nagyon jó értékelésnek számít, hiszen relatíve közel van az oldal „top 100 étel a világban” listáján az első helyen szereplő 4.8-as nápolyi pizzához. Emellett egyazon értékelésen áll a pekingi kacsával, a vietnámi pho levessel, a svájci raclette sajttal és a görög tzatzikivel.

 – Ami ezt a kolbászt egyedivé teszi, az a gyártás közbeni kézi csontozási módszer, miközben az összes inat eltávolítják, így biztosítva a hús legmagasabb minőségét – írja a tasteatlas.com

A legjobb értékelésű magyar élelmiszeripari termék a kalocsai fűszerpaprika, majd a makói hagyma, ezt pedig a túró rudi követi, amelyre az oldal sajtdesszertként (cheese dessert) hivatkozik.

 

 

Egy kanadai ismerősöm, Timmy – aki tavaly járt először Magyarországon – kiérdemelte azt a megtiszteltetést, hogy ehetett igazi házi csabai kolbászt. Amellett, hogy náluk teljesen másféle bélbe töltött ínyencségek vannak, számára az volt a legmeglepőbb, hogy Magyarországon mekkora hagyománya van a kolbásznak és a kolbász készítésének. A disznótort külön kiemelve méltatta a hagyomány fontosságát. Így, az ittléte után egy évvel megkérdeztem tőle, hogy ízlett neki a kolbász és azt felelte: a csabai kolbász ízén érződik az odafigyelés és a találékonyság; ezután azt mondta, hogy soha életében nem gondolta, hogy hiányozni fog neki egy hústermék, ugyanis nem nagyon eszik húst, de a csabai kolbászt azóta is hiányolja.

– Mindig megengedem magamnak, hogy elmerüljek a nemzeti ételekben és az ezzel járó hagyományokban – fogalmazott Timmy, természetesen angolul.

További programok »

Életmód

Csintalan palacsintanap a Kölcsey utcai óvodában

Volt minden a békéscsabai Kölcsey utcai óvoda nyárindító programján, a hagyományápoló játékokon, az éneklésen, táncoláson át a focimeccsig, de a napot megkoronázta az óvodapedagógusok által sütött palacsinta, amelyhez a szülők biztosították a finom házi lekvárt.
17:10
FEL