Élőlánccal az anya baba egységért

2019. május 15. 16:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Élőlánc – Együtt az AnyaBaba egységért címmel szervezett akciót a Békés Születés(é)ért Támogatókör a Dr. Réthy Pál Tagkórház előtt, kedden. Az eseménnyel arra hívták fel a kórház szülészeti dolgozóinak figyelmét, hogy egy ombudsmani állásfoglalás szerint az anyáknak és újszülöttjeiknek joga van az aranyórához és ahhoz, hogy egy helyiségben helyezzék el őket a kórházi ellátás ideje alatt.

 

 

A szülést követő első órában a kötődés kialakítása érdekében fontos, hogy a baba és az anya együtt, bőrkontaktussal pihenjen, amennyiben ezt nem zárja ki egészségügyi kockázat – hangsúlyozták az esemény résztvevői.

– Az anyák a zsigereikben érzik azt, hogy nincs az rendjén, hogy megszületik a kisbaba, aztán elviszik tőle. A kisbabának és az anyukának egymásra kell hangolódnia és ha a kórházban ez nem kezdődik meg, akkor utána már sokkal nehezebben találnak egymásra – mondta el Czank Dóra, a Békés Születés(é)ért Támogatókör alapítótagja.

Az anya és a baba megszakítás nélküli, háborítatlan együttléte egyrészt törvényadta jog, másrészt védendő érték – mondta a Békés Születés(é)ért Támogatókör alapítótagja. Mátyusné Gálik Zsuzsanna hozzátette: február óta van egy ombudsmani állásfoglalás, amely ezt alátámasztja, ugyanakkor a tapasztalataik alapján jelenleg ez nem minden kórházban működik a gyakorlatban.

– A gyulai tagkórházban ezek a dolgok nagyon jól alakulnak. Igazából ott már elérhető, hogy a babák éjszaka is az anyukájukkal legyenek mindenféle külön kérés nélkül. Sajnos a csabai tagkórházban ezt még nem lehet tapasztalni. Reméljük, hogy hamarosan itt is változik a helyzet – tájékoztatott Mátyusné Gálik Zsuzsanna, aki hozzátette: a hatályos törvény kimondja azt, hogy a babának joga van ahhoz, hogy valamelyik törvényes képviselője vele legyen megszakítás nélkül, folyamatosan.

További programok »

FEL