Elnyomás és szabadság – kiállítás a Munkácsy múzeumban

2016. október 23. 17:09 | Mikóczy Erika

 

Elnyomás és szabadság címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban október 23-án. A tárlat megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáról.

A múzeumban, a Múzsák termében a megnyitón megszólalt egy régi rádió, amelyből Féja Géza Csoda történt című szózata hangzott fel. Ezután Ando György múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Kiss Tibor nyitotta meg a kiállítást.

Elsőként Kocsor Jánosra, az intézmény közelmúltban elhunyt munkatársára emlékezett, aki pár hónapja még örömmel vállalta a kiállítás tervezését, szervezését, és akinek a munkáját később Nagy Balázs és Forrainé Kovács Márta fejezte be. A közönség egyperces néma főhajtással adózott Kocsor János emlékének.

Kiss Tibor egy rövid történelmi visszatekintés után megjegyezte, hogy mi magunk kell legyünk az élő emlékezet, soha nem szabad elfelejtenünk azt, ami 1956-ban történt. Mint mondta, nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ’56-os hőseink közül még köztünk élnek, mint például Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgára, akik túlélte a borzalmakat, és akitől ma is tanulhatunk.  

– Nagyon fontos számunkra, hogy az ő példájukat vigyük tovább, adjuk tovább. Mondjuk el mi is a gyerekeinknek, hogy ez a hazaszeretet, ez a példaadás mit jelentett abban az időben, amikor a lehetetlenre vállalkoztak a forradalmárok, akik a világ egyik szuperhatalmával szálltak szembe. Nem kell mérlegelni, hogy megéri-e vagy sem, amikor az ember úgy gondolja, hogy igaza van. Mindig megéri tisztességesnek, becsületesnek, hazafinak lenni – fogalmazott Kiss Tibor.

Mint azt Nagy Balázstól megtudtuk, a kiállítás anyagának összeállításakor az 1956-os forradalom helyi, Békés megyei és békéscsabai eseményeire helyezték a hangsúlyt.

– A tárlatra múzeumoktól illetve muzeális intézményektől kölcsönöztünk dolgokat, saját anyaggal is rendelkezünk és levéltári anyagokat is kiállítottunk. Elsősorban korabeli röplapokat, cédulákat, plakátokat, újságokat láthat a közönség, emellett például különböző korhű vagy eredeti öltözetek, illetve egyéb tárgyi emlékek is vannak a kiállításon – tudtuk meg Nagy Balázstól.

A Múzsák termében egy 1956-ról készült kisfilmet is megtekinthetnek az érdeklődők, de ott van a 101-es obeliszk és még számos emlék. A bejárat mellett például egy hatalmas tabló fogadja az érkezőket, rajta rengeteg név. Az 1956-os forradalom és szabadságharc Békés megyei elítéltjeinek névsora. Az egyik köztük Fekete Pál, az ítélete életfogytiglan. És ez csak az egyik megrázó darab a tárlaton, ami egészen december 11-éig várja az érdeklődőket.

 

FEL